Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. avgusta 2023.

Poplave plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerske, Koroške, Gorenjske in Ljubljanske regije.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila takoj zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 22.30 so se na območju Planine Konjščice, občina Bohinj, izgubili planinci. Gorski reševalci GRS Bohinj so jih izsledili in usmerili na Rudno Polje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.02 se je na Krnu, občina Kobarid poškodoval plezalec. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovanca oskrbeli, helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS pa ga je prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.38 se je na območju Kranjske Gore pri zasilnem pristanku poškodoval jadralni padalec. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, ti pa so ga odpeljali v SB Jesenice.

Ob 14.52 je na kolesarski poti na desnem bregu Save v naselju Lancovo, občina Radovljica, kolesarka padla, se poškodovala in obležala nezavestna. Gasilci PGD Radovljica in Lancovo ter gorski reševalci GRS Radovljica so jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Radovljica. Helikopter SV z dežurno ekipo GRS Brnik jo je prepeljala v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.14 se je v bližini Kobarida pri skoku v vodo poškodoval kajakaš. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovanca imobilizirali in zdravniku NMP Tolmin nudili pomoč pri oskrbi. V UKC Ljubljana pa ga je prepeljal helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS.

Ob 15.51 je nad naseljem Vrsno, občina Kobarid, jadralna padalka pri zasilnem pristanku obvisela v drevesni krošnji. Z vrvno tehniko so nepoškodovano padalko in padalo z drevesa rešili gorski reševalci GRS Tolmin in prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.55 sta v Čopovi ulici v Celju trčila osebno vozilo in skuter. Gasilci PGE Celje so zavarovali kaj dogodka, odklopili akumulator na skuterju, nevtralizirali razlite motorne tekočine, usmerjali promet, odstranili vozili s cestišča ter do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani voznici skuterja, ti pa so jo prepeljali v SB Celje.

Ob 15.55 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odstranili vozili s cestišča ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Koper

Ob 16.11 sta na Cesti Marežganskega upora v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter vozili odstranili z vozišča. Reševalci NMP so poškodovancu nudili prvo pomoč.

Izpostava Kranj

Ob 13.05 sta na Cesti svobode v Radovljici trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.51 so na ljubljanski južni obvoznici, okoli 200 metrov od uvoza Ljubljana-Center v smeri proti Brezovici v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, skupaj z delavci DARS-a očistili cestišče ter nudili pomoč reševalcem NMP. Slednji so s kraja nesreče odpeljali 6 oseb.

Ob 12.34 sta na južni ljubljanski obvoznici od izvoza jug proti izvozu Ljubljana center v naletu trčili osebni vozili. Posledično so nekaj metrov pred to nesrečo v naletu trčila še štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili prvo pomoč poškodovanemu otroku do prihoda reševalcev NMP.

Ob 13.13 sta na dolenjski avtocesti v tunelu Debeli hrib v smeri Ljubljane trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo. Poškodovani vozili so pospremili do odstavne niše pred tunelom.

Ob 14.05 so na vzhodni obvoznici v vkopu Strmec, smer Dolenjska, v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Ob 18.07 sta v križišču Ceste Dolomitskega odreda in Poti Rdečega Križa v Ljubljani trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.11 sta v Gregorčičevi ulici v Dornberku, občina Nova Gorica, trčila osebno vozilo in motor. Poškodovanega voznika motorja so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica in ga prepeljali SB v Šempetru pri Gorici. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, pomagali policiji pri usmerjanju prometa in reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.45 sta v Prečni, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi, eno so prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Prečna so očistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 13.59 sta na cesti v bližini naselja Čehovini, občina Komen, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji ter dežurnemu delavcu CPK pri sanaciji kraja dogodka. Reševalci NMP Sežana so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.29 se je v srednješolskem centru v Murski Soboti zaradi napake na stikalu pričelo kaditi iz električne napeljave. Gasilci PGD Murska Sobota so prostore pregledali s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo. Obveščena je bila tudi dežurna služba elektro podjetja.

Ob 22.29 je v naselju Svetu Jurij ob Ščavnici zagorelo okoli 30 kvadratnih metrov ostrešja poslovnega objekta. Gasilci PGD Sveti Jurij ob Ščavnici, Stara Gora in Dragotinci so požar omejili in pogasili ter pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.00 je v naselju Goljek v občini Trebnje gorel gospodarski objekt v velikosti 10 x 15 metrov. Gasilci PGD Velika Loka, Občine, Čatež pod Zaplazom, Trebanjski Vrh, Šentlovrenc, Trebnje in Ponikve so zavarovali kraj dogodka, preprečili požarni preskok na bližnje objekte, požar pogasili in požarišče ter okolico pregledali s termovizijsko kamero. Domačini so še pred prihodom gasilcev iz objekta rešili živali. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.06 je v naselju Jesenovo v občini Zagorje ob Savi zagorel odvodnik na elektro drogu. Gasilci PGD Čemšenik so požar pogasili. Na kraju je bil tudi dežurni podjetja Elektro Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 16.36 je v naselju Spodnja Libna, občina Krško, gorel odpadni material. Požar se je razširil na fasado objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Dolenja vas so požar pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 15.03 so v naselju Loče v občini Slovenske Konjice gasilci PGD Slovenske Konjice pogasili tleče drevo.

Ob 20.44 je na Cesti v Trnovlje v Celju občan opazil ogenj v bližini skladiščnih prostorov trgovskega centra. Gasilci PGE Celje in PGD Celje - Gaberje so pregledali okolico in našli požar kosovnih odpadkov v bližini reke Hudinje. Gasilci so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.46 je v romskem naselju Smrekec v Grosuplju gorel kup oblačil in odpadkov na površini okoli treh kvadratnih metrov. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.25 so v bližini ulice pod Lazami v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, opazili manjši dim na polju. Gasilci PGD Šempeter so pogasili manjše zapuščeno kurišče in namočili zunanje robove.

Izpostava Postojna

Ob 14.39 je ob železniški progi Divača–Rodik, občina Divača, zaradi okvare zavor tovornega vlaka zagorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 14.37 sta ob železniški progi med Divačo in Rodikom, občina Sežana, zagoreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lokev in ZGRS Sežana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 19.49 je na Cesti Alojza Travna na Jesenicah zaradi visokih temperatur iz cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci GARS Jesenice s pomočjo pnevmatske črpalke izčrpali višek olja in nevtralizirali izteklo olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 7.28 so v naselju Krivica v občini Šentjur naleteli na dve ročni bombi in minometno granato kalibra 45 mm iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so zavarovali kraj dogodka in najdbe uničili na varni lokaciji.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.05 je v poslovnem prostoru na Kidričevi cesti v Velenju zaradi napake na radiatorju iztekala voda. Gasilci PGE Velenje so s pomočjo sesalca iz prostora posesali okoli 300 litrov vode. Poškodovana je medicinska oprema podjetja Medicum.

Izpostava Kranj

Ob 9.38 so na območju naselja Šutna, občina Kranj, gasilci PGD Žabnica nudili pomoč pripadnikom SV in zavarovali kraj, kjer se je izvedlo uničenje najdenega neeksplodiranega ubojnega sredstva.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.50 so v ulici Mandrge v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec nudili pomoč medicinski službi pri prenosu nepokretne osebe v stanovanje.

Ob 23.29 so na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeti osebi.

Izpostava Maribor

Ob 8.27 so na gozdni cesti na območju Spodnje Nove vasi, občina Slovenska Bistrica, ležala 3 podrta drevesa. Odstranili so jih gasilci PGD Slovenska Bistrica.

Ob 12.08 so v Čanžkovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba, ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, njim pa pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 16.01 v Ulici talcev v Mariboru gasilci JZ GB Maribor z lestvijo odstranili daljšo vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.48 so na Pohorski cesti v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem ZRCK pri prenosu obolele osebe do helikopterja

Izpostava Trbovlje

Ob 21.13 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili tri ujete osebe.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je/bo pomoč zagotovilo 10 držav Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Poljska, Slovaška in Švedska, preko NATA (EADRCC) je pomoč zagotovila Španija. Na bilateralni ravni sta pomoč zagotovili Madžarska, Ukrajina in Slovaška.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je 25. 8. 2023 nudilo pet držav (Bosna in Hercegovina, Francija, Hrvaška, Italija in Ukrajina). Pomoč z mostovi je nudila ena država (Poljska). V CECIS je bila sprejeta ponudba Švedske v obliki treh mostov. Mednarodne enote so nadaljevale operativne aktivnosti v Zgornji Savinjski dolini, na Gorenjskem (območje Škofje Loke), v Občini Dobrova-Polhov Gradec in v Prevaljah. Manjši del hrvaške ekipe z enim bagrom je 25. 8. 2023 zapustil Slovenijo. V prihodnjih dneh bodo državo zapustile tudi druge ekipe, ki delujejo z bagri (Italija, Federacija BiH, Ukrajina). Načrtovani pa so še prihodi ekip z mostovi (Italija, Hrvaška, Češka).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved - opozorila

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo v večjem delu Slovenije po nižinah velika toplotna obremenitev, ki bo trajala do vključno nedelje. 

Posebna vremenska napoved

Pošiljamo vam vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V soboto in v nedeljo bo pretežno jasno in vroče. Dnevne temperature bodo okoli 35 °C. V ponedeljek bodo padavine, večinoma plohe in nevihte, že zjutraj in dopoldne zajele zahodne kraje. Čez dan pa bodo prešle omenjena območja. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo. V torek in sredo bo na teh območjih občasno še deževalo. Od četrtka naprej pa bo večinoma suho. Dnevne temperature bodo med 20 in 25 °C.

Opozorilo

Predvsem v jugozahodnem delu Sloveniji je zaradi vročega vremena vse večja požarna ogroženost naravnega okolja. Takšne razmere bodo predvidoma vztrajale do začetka prihodnjega tedna. Opozarjamo, da je na tem območju pri kurjenju, uporabi ognja v naravnem okolju ter pri drugih aktivnostih in uporabi naprav, ki lahko povzročijo požar, potrebna povečana pazljivost, da ne bi prišlo do večjih požarov v naravnem okolju in na prostem.