Skoči do osrednje vsebine

Minister Brežan s sodelavci z Direkcije RS za vode na ogledu posledic ujm na Koroškem

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je danes v spremstvu mag. Roka Penca, vodja Sektorja za gospodarsko javno službo in investicije na Direkciji Republike Slovenije za vode ter Mateje Klaneček, vodje Sektorja območja Drave na DRSV, ogledal posledice poplav v občinah Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem.
Udeleženci ogleda škode v Črni, med njimi minister Brežan in županja Romana Lesjak
1 / 3

Sestali so se z župani in si ogledali potek intervencijskih del na terenu. V Črni na Koroškem si je minister z županjo in sodelavci Direkcije Republike Slovenije za vode ogledal posledice poplav. Preveril je, kako potekajo intervencijska dela na vodotokih in odvoz odvečnega materiala. Županja se je zahvalila ministru za obisk Črne, pohvalila je pomoč slovenske vojske in tujih vojakov, ki pomagajo pri odstranjevanju posledic poplav.

V Črni na Koroškem trenutno dela potekajo na desetih deloviščih na Meži, Bistri in Jazbinskem potoku, kjer se vzpostavlja pretočnost strug. Številna delovišča delujejo tudi v občinah Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem.

Minister Brežan je povedal: »Moj današnji obisk na Koroškem je namenjen predvsem temu, da vidim kako potekajo dela oziroma čiščenje strug,  ki morajo v čim krajšem možnem času zagotovi pretočnost vodotokov. To je naša prva prioriteta. Skupaj z župani in na terenu tudi predstavniki direkcije in koncesionarjev, vidimo, da so na tem področju potrebe še velike. Zato bomo tudi s pomočjo interventnega zakona, ki ga je vlada potrdila včeraj, zagotovili dodatne kapacitete za čiščenje strug. Hkrati pa smo župani govorili tudi o tem, kako protipoplavni ukrepi pomagajo, da škode, ki nastajajo ob takih dogodkih, niso tako velike.«

Tudi mag. Rok Penec vodja Sektorja za gospodarsko javno službo in investicije na Direkciji Republike Slovenije za vode je poudaril, da je poglavitna naloga direkcije zagotavljanje pretočnosti vodotokov. Izpostavil je, da je »direkcija za vode prisotna na vseh vodotokih«.