Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na Gorenjskem obiskal gozdarsko inšpekcijo in si ogledal sanacijo vetroloma

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je skupaj s sodelavci Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) mudil na delovnem obisku, na katerem se je seznanil z delom gozdarske inšpekcije. Ogledal si je tudi potek sanacije vetroloma, ki je Slovenijo prizadela v mesecu juliju in avgustu.
Državni sekretar stoji in se pogovarja z direktorico gozdarske inšpekcije.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič in direktorica gozdarske inšpekcije mag. Urška Ahačič Pogačnik. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je svoj današnji obisk začel v Šenčurju, kjer se je srečal z direktorjem Zavoda za gozdove Slovenije Gregorjem Danevom, glavnim inšpektorjem Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo mag. Igorjem Kotnikom ter vodjo gozdarske inšpekcije mag. Urško Ahačič, Pogačnik. Državnem sekretarju so predstavili izzive, s katerimi se trenutno soočajo. Pogovorili so se o režimu uporabe gozdnih cest, težavami pri nadzoru voženj v naravnem okolju, nadzoru izvajalcev del in kadrovskih okrepitvah.

Sledil je obisk gozdov v okolici Završnice, kjer je v zadnji povodnji prišlo do plazu. V zaključku obiska si je državni sekretar ogledal sanacijo vetroloma v Radovni, kjer je veter poškodoval približno 30.000 kubičnih metrov lesne mase. Sanacija vetroloma poteka zelo dobro, gozdarski inšpektorji pa pri sanaciji vetroloma zaznavajo nespoštovanje zapore ceste po dolini Radovne, kjer poteka sanacija. Državni sekretar dr. Darij Krajčič je ob tem obiskovalce pozval: »Svetujemo, da se držijo cestno prometnih predpisov, ki so zelo jasni. S tem bi omogočili lažji potek del in preprečilo nepotrebne nesreče.«

Zavod za gozdove je skupaj z Gozdarsko inšpekcijo v letošnjem letu okrepil gozdni nadzor. Od meseca maja do avgusta je ZGS izvedel 1332 gozdarskih nadzorov ter zaznal 657 kršitev. ZGS je v zvezi z gozdarskim nadzorom opozoril 299 oseb, podal pa je tudi 47 predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka pristojnim inšpekcijskim službam. Na podlagi predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka s strani ZGS je gozdarska inšpekcija uvedla prekrškovne postopke in kršitelje kaznovala.