Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Večeru o intervencijah ob zadnjih poplavah in modernizaciji Slovenske vojske

V Sobotni prilogi časnika Večer je minister Marjan Šarec med drugim spregovoril o uničujočih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, pomoči Slovenske vojske in prihodnjih investicijah v Slovensko vojsko.

»Ne upoštevamo več pravil postopnosti, kot je to bilo prej, pri čemer se je čakalo, kdaj bo civilna zaščita aktivirala vojsko, ampak je naša nova doktrina takšna, da se vojska aktivira takoj,« je v intervjuju izpostavil minister Šarec. Tako kot lani, ob požarih na Krasu, letos v Šentilju in ob neurjih julija je bila tudi tokrat takoj vključena Slovenska vojska, ki je na terenu pomagala pri odpravljanju posledic poplav.  Kot je pojasnil minister, so pripadniki Slovenske vojske trenutno najbolj aktivni pri postavljanju novih mostov.

Minister Šarec se je v intervjuju dotaknil tudi mednarodne pomoči in solidarnosti, ki je je bila deležna Slovenija ob nedavnih poplavah, obenem pa izpostavil tudi, da tudi Slovenija v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite vedno priskoči na pomoč. »A ko pride tako obsežna ujma, ki zajema tako velika območje, takrat nihče nima toliko resursov, da bi lahko sam vse uredil, zato tudi obstajata evropski mehanizem pomoči in vojaški mehanizem pomoči,« je povedal minister Šarec. Kot veliko prednost Slovenije je izpostavil tudi velik sistem prostovoljcev: »Ima pa pri tem Slovenija veliko prednost v velikem številu prostovoljcev. Imamo dobro prostovoljno gasilsko organizacijo, ki že sama predstavlja pravo vojsko na terenu.«

V nadaljevanju intervjuja je minister spregovoril tudi o nadaljnjih investicijah v Slovensko vojsko in nujni modernizaciji, predvsem v dvonamensko opremo, ki se je izkazala tudi pri zagotavljanju pomoči ob nedavnih poplavah. »Zdaj ste videli učinkovitost Slovenske vojske v tovrstnih situacijah. Vse, kar je bilo pri tem uporabljeno, so bojna sredstva, ki pa se lahko uporabijo dvonamensko. Redkokatera vojaška oprema se ne da uporabiti dvonamensko, celo oklepniki se lahko tako uporabljajo v primeru nedostopnega terena,« je pojasnil minister Šarec in se odzval tudi na vprašanje o morebitnem prerazporejanju sredstev za Slovensko vojsko. »Bilo bi čudno, če bi vojsko zdaj za njen trud nagradili s tem, da bi ji zmanjšali sredstva za njen razvoj. Če bomo želeli ostati del kolektivne varnosti, da nam bodo drugi priskočili na pomoč, ko se kaj zgodi, bomo tudi sami morali za to nekaj narediti. Ne bi pa bil tako prepričan, da se nikoli ne more nič zgoditi, tudi poplave so bile v Sloveniji prvič tako močne kot letos. Tudi na drugih področjih se lahko kaj zgodi. Ta hip imamo vojno na evropskih tleh. To, kar pri nas dela narava, tam dela človek. Zato so tudi Ukrajinci prišli na pomoč, saj oni najbolj razumejo in občutijo, kaj je uničenje, kaj pomeni, ko ostaneš brez vsega. Tudi sami zdaj čutimo uničenje, ki nam ga je prizadejala narava in vemo, da je v takšnih primerih solidarnost največjega pomena,« je še poudaril minister Šarec.

Intervju ministra Šarca v Sobotni prilogi Večera