Skoči do osrednje vsebine

Premier ponovno s predstavniki občinskih združenj

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes ponovno srečal s predstavniki občinskih združenj - Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Na sestanku so sodelovali tudi predstavnika Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas, ministrice in ministri ter drugi predstavniki pristojnih resorjev.
Predsednik vlade dr. Robert Golob, ministri, predstavniki civilne zaščite in občinskih združenj za delovnim omizjem.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s predstavniki občinskih združenj. | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

1 / 3

Sestanek je bil operativne narave. Udeleženci so spregovorili o dosedanjem poteku intervencijskih in sanacijskih del na prizadetih območjih ter se pogovorili o novih predlogih in zaznanih potrebah prebivalcev prizadetih občin.

Predstavniki vlade so izpostavili pomen čim hitrejše ocenitve škode, na podlagi katere bo pripravljen predhodni program odprave posledic, za katerega država skladno z novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč občinam zagotavlja 40 odstotkov predplačil.

Na terenu že poteka popis škode in intervencijskih stroškov. Predstavniki občinskih združenj so pohvalili odprt dialog in zadovoljstvo, da bodo vsi intervencijski stroški občinam povrnjeni, saj bodo tako lahko aktivnosti nemoteno potekale dalje.

Država bo za sanacijo vzpostavila tehnične pisarne, ki bodo občinam, posameznikom in gospodarstvu pomagala pri iskanju pravih rešitev za odpravo posledic, za gradnjo in obnovo obstoječih prizadetih objektov, prav tako pa tudi za novogradnje.