Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na ogledu suhega zadrževalnika v Brežicah

Državni sekretar dr. Darij Krajčič si je danes s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ogledal suhi zadrževalnik ob hidroelektrarni v Brežicah. Zadnja povodenj je pokazala, da so ti ob naraščajočem pretoku rek zelo pomembni.
Državni sekretar stoji in si ogleduje nadzorno sobo hidroelektrarne v Krškem.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Obilno deževje, ki je v začetku avgusta prizadelo Slovenijo, je povečalo pretok rek, kar je pripeljalo do povodnje. Ena izmed rek je bila tudi Sava, na kateri stoji Hidroelektrarna (HE) Brežice. Ta je bila skupaj s suhim zadrževalnikom odprta leta 2017.

Predstavniki HE Brežice so danes državnemu sekretarju predstavili posledice, ki jih je pustila zadnja povodenj. Eden od ključnih razlogov za ublažitev škode je bilo odprtje visokovodnega razbremenilnika. Ta je bil aktiviran prvič in je s polnjenjem suhega zadrževalnika na območju Vrbine pomagal ublažiti visokovodni val proti Brežicam. Sicer je v okolici Krškega, Brežic in Pijavškega polja poplavilo približno 500 hektarjev površin, med katerimi so bila tudi kmetijska polja.

Državni sekretar se je predstavnikom HE Brežice zahvalil za delo, ki so ga v zadnjih dneh opravili in poudaril, da so suhi zadrževalniki pomembna pridobitev ob naraščajočem toku rek.