Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na ogledu škode pri ribiški družini Ljubno ob Savinji

Ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je obiskala ribiško družino Ljubno ob Savinji, kjer si je ogledala škodo, ki jo je povzročila povodenj. Poškodovani sta bili ribogojnici v Podvolovljeku in na Ljubnem ter vsa ostala infrastruktura.
Ministrica Irena Šinko se pogovarja s člani Ribiške družine Ljubno ob Savinji.

Ministrica Irena Šinko. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Povodenj, ki je Slovenijo zajela v začetku avgusta, ni pustila hudih posledic samo v kmetijskem, ampak tudi v ribiškem sektorju. Poplavljanje reke Savinje je prizadelo tudi ribiško društvo Ljubno ob Savinji, ki šteje približno 170 članov.

Ujma je poškodovala ribogojnici v Podvolovljeku in na Ljubnem. Prav tako je bila poškodovana je praktično vsa oprema, ribiški dom in vsa infrastruktura. Člani društva so uspeli izloviti nekaj vodnega življa, ki so ga z vojaškim helikopterjem odpeljali v Luče ter ga naselili v lokalna vodna telesa. Ob ogledu škode, je ministrica Irena Šinko poudarila: »Pristopili bomo pregledu zakonodaje in poiskali rešitev za pomoč sladkovodnemu ribištvu, ki ga je povodenj v Zgornje Savinjski dolini zelo prizadela.«

Predstavniki društva so izpostavili, da bo svoj udarec vodnemu življu prizadela še sanacija vodotokov, ki je nujno potrebna. Dodali so, da bo potrebno mnogo let, da se bo vodni živelj povrnil vsaj na biološki minimum. Ribolov bo tako v prihodnjih letih na tem območju onemogočen.