Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon obiskala mednarodne sile v Slovenj Gradcu in Rečici ob Savinji

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na današnji dan solidarnosti obiskala letališče Slovenj Gradec in Rečico ob Savinji. V svoji zahvali v imenu Slovenije, Vlade Republike Slovenije in slovenskega naroda je ministrica izpostavila, da "solidarnost, ki jo doživljamo zadnje dni, je neprecenljiva in ne bo pozabljena. Pomaga nam več kot 10 držav iz sosedstva, EU in NATO.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na današnji dan solidarnosti obiskala letališče Slovenj Gradec, kjer delujejo tuje obrambne sile, predvsem helikopterske, in od koder poteka koordinacija pomoči v obliki prevoza humanitarne pomoči in materiala, predvsem za Savinjsko in Koroško regijo.

V svoji zahvali v imenu Slovenije, Vlade Republike Slovenije in slovenskega naroda je ministrica izpostavila, da "solidarnost, ki jo doživljamo zadnje dni, je neprecenljiva in ne bo pozabljena. Pomaga nam več kot 10 držav iz sosedstva, EU in NATO. Današnji dan kaže, da solidarnost ne pozna meja, pozna pa srčnost. To danes in vse te dni res čutimo."

V pogovoru s predstavniki tujih držav in veleposlaništev je ministrica Fajon izpostavila, da so ekstremni vremenski pojavi, kot so bile nedavne poplave, posledica klimatskih sprememb. "Lani v tem času smo bili priča največjemu požaru v zgodovini Slovenije, letos najbolj obsežnim  poplavam v zgodovini Slovenije. Tako lani kot letos nam pri odpravi posledic izdatno pomagajo naši prijatelji in partnerji iz tujine. In samo skupaj lahko naslovimo vzroke ekstremnih vremenskih pojavov. V zadnjem tednu smo videli, kako del 'Zemlje gori', drugi del sveta pa se je 'utapljal' v poplavah."

"Slovenija bo kot odgovorna članica EU in tudi kot članica VS OZN naslavljala vprašanja skupnega boja proti klimatskim spremembah. Prav med kandidaturo za VS OZN smo videli, da je okoljska odgovornost tista, ki nas druži. Skupaj bomo naslovili negativne posledice podnebnih sprememb in ekstremnih vremenskih pojavov na varnost – tako človekovo samo kot varnost držav in celotnega sveta," je povedala ministrica Tanja Fajon.

Popoldne je ministrica Tanja Fajon obiskala Rečico ob Savinji, od koder prav tako poteka koordinacija mednarodne pomoči, predvsem v obliki težke gradbene mehanizacije s pripadajočo opremo in osebjem ter koordinacijo postavitve montažnih mostov. Obiskala je tudi prostovoljce, ki pomagajo pri obnovi Kampa Menina.

Še posebej se je ministrica Fajon zahvalila pripadnikom ukrajinske enote: "Neprecenljivo je bilo videti, da država, ki je v vojni, danes tu čisti rečno strugo Savinje."

"Vlada pripravlja nov interventni zakon in informacije, ki jih zbiramo na terenu, bodo pri tem v veliko pomoč," je še dodala ministrica Fajon.