Skoči do osrednje vsebine

Minister za vzgojo in izobraževanje na Dan solidarnosti v Slovenj Gradcu

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je z ekipo danes odpravil v Slovenj Gradec, kjer je obiskal urgentni distribucijski center tamkajšnjega letališča, se srečal z županom Tilnom Kluglerjem in si ogledal Tretjo osnovno šolo Slovenj Gradec ter Osnovno šolo Podgorje pri Slovenj Gradcu.

Minister je najprej obiskal slovenjgraško letališče, kjer poteka okrepljena helikopterska pomoč na prizadeta območja. Helikopterjem Slovenske vojske in Policije pri transportu opreme in sanitetnega materiala pomagata dva nemška transportna helikopterja, pa tudi helikopterji iz Srbije in Madžarske ter največji med njimi, španski Chinook H-47. Vojski pomagajo tudi taborniki in prostovoljci, ki pridno zbirajo donacije iz celotne Slovenije. Pomoč za starejše prebivalce je s Primorske pripeljal tudi poslanec Gibanja Svoboda Robert Janev. Minister se je srečal z lastnikom slovenjgraškega letališča in civilno zaščito ter županom Slovenj Gradca, Tilnom Kluglerjem, ki je ministru pokazal delovanje interventnega centra na letališču. 

Po srečanju z županom si je minister z lokalnim poslancem Gibanja Svoboda Dušanom Stojanovičem ogledal eno od manjših okoliških šol, in sicer Tretjo osnovno šolo Slovenj Gradec, ki jo je na srečo v neurjih razmeroma dobro odnesla. Na šoli sicer že od pomladi potekajo obnovitvena dela. Minister je zaposlene prosil za solidarnost in pomoč okoliškim občinam. Osnovna šola namreč sprejema otroke in mladostnike s posebnimi potrebami iz vseh okoliških krajev, zato je še kako pomembno, da se trenutna širitev šole, ne glede na vremenske razmere, konča do začetka šolskega leta.

 Ob koncu je obiskal še Osnovno šolo Podgorje pri Slovenj Gradcu, kjer se je srečal z ravnateljem Aljošo Lavrinškom. Šola, ki jo je prav tako dobro odnesla, čaka na začetek rekonstrukcije in nadgradnje.

 »V zadnjih dneh z grozo opazujem razdejanja, ki so jih povzročile poplave in plazovi, obenem pa mi je toplo pri srcu, ko vidim, koliko pridnih rok je priskočilo na pomoč pri odstranjevanju škode na vzgojno-izobraževalnih zavodih in kako ste s hitro intervencijo naredili že ogromno. Veseli pa me, da lahko na terenu najdemo tudi kakšno svetlo plat teh neurij, tovrstni primer so šole na Koroškem, ki so jo na srečo večino dobro odnesle, saj so zgrajene na varnih predelih. Iz srca se zahvaljujem vsem, ki ste kakorkoli pomagali v teh izrednih razmerah. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi in hitro sanacijo omogočili, da bodo težki trenutki preteklih dni ob začetku šolskega leta le še bled spomin«, je še poudaril minister Felda.