Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Samo skupaj in s trdim delom smo lahko kos tudi tem izzivom

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je v okviru delovnih obiskov območij, prizadetih v siloviti ujmi, danes mudil v Zgornji Savinjski dolini.

V Braslovčah sta se predsednik vlade in minister za naravne vire in prostor srečala z župani v ujmi prizadetih občin v regiji, ki so ga seznanili z razmerami na terenu in potrebami lokalnih skupnosti. "Srečali smo se s katastrofo neslutenih razsežnosti in samo, če bomo skupaj trdo delali, dali vse znanje, vsa sredstva na eno mesto in se dobro organizirali, potem smo lahko kos tudi tem izzivom," je uvodoma poudaril predsednik vlade. Z župani prizadetih občin so med drugim govorili tako o takojšnjih ukrepih na terenu, popisu škode, kot tudi o potrebnih protipoplavnih ukrepih in iskanju dolgoročnejših rešitev. Glede nadomestnih gradenj je po besedah predsednika vlade treba iskati trajne rešitve. "Če hočemo graditi hitro, potem ni treba iskati gradbenih parcel, temveč iskati zemljišča, ki so komunalno opremljena, država pa bi potem na ta zemljišča postavila montažne objekte," je povzel predsednik vlade in dodal, da imajo nekatere občine takšna zemljišča že identificirana.

Sledilo je srečanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana s predstavniki prizadetih lokalnih podjetij. Predstavniki gospodarstva so izrazili zahvalo za takojšen odziv vlade, ministrstev, civilne zaščite ter gasilcev za vso pomoč. Poudarili so pomembnost skupnega iskanja primernih rešitev, čemur je pritrdil tudi predsednik vlade: "Hočemo imeti konstanten in direkten dialog ravno zato, da imamo rešitve, ki so čim boljše."

Predsednik si je ogledal dele naselja Letuš, kjer so bili v zadnjih poplavah poškodovani oziroma uničeni domovi številnih družin. "Nič ne pomaga, če se gospodarska proizvodnja čez mesec dni z novimi stroji zažene, če v tem času ne uredimo, da se ta katastrofa ne bo ponovila čez dva meseca. In nič nam ne pomaga, če zaženemo gospodarstvo in uredimo protipoplavno zaščito, če ljudem, ki so danes brez strehe nad glavo ali pa s poplavljenimi domovi, ne pomagamo. Vse tri segmente moramo koordinirano in istočasno reševati. In rešujemo jih lahko samo skupaj," je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob.