Skoči do osrednje vsebine

Minister za vzgojo in izobraževanje na obisku poškodovanih osnovnih šol Komenda Moste in Mengeš

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je z ekipo danes odpravil na ogled osnovnih šol, ki sta težje poškodovani zaradi poplav. Z ravnateljem Osnovne šole Komenda Moste Urošem Križaničem in županom občine Komenda Jurijem Kernom ter z ravnateljem Osnovne šole Mengeš Sašom Božičem si je ogledal škodo na tamkajšnji šolski infrastrukturi.

Na Osnovni šoli Komenda Moste je voda zalila kleti in pritličje. Poškodovanih je šest učilnic, zbornica in telovadnica. Vodo iz prostorov so s pomočjo gasilcev že izčrpali, prav tako so očistili mulj in že preplastili poškodovana tla. Čaka jih še beljenje in popravilo parketa v športni dvorani. Na pomoč so jim priskočili tudi zaposleni na šoli, prostovoljci in pripadniki Slovenske vojske. Tako so s izjemno hitro intervencijo večino škode že odpravili. Šola se sooča tudi s povečanim vpisom, zato je njena hitra prenova prva prioriteta občine, vendar bodo stroški visoki, občina pa vsega ne bo zmogla kriti sama. Pričakujejo, da bodo pouk začeli že s 1. septembrom, najverjetneje pa bo do zaključka del potekal tudi hibridni način pouka. Prosijo pa za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin in novih učbenikov otrokom, ki jih je prizadela poplava.

Minister je z ekipo potem obiskal tudi Osnovno šolo Mengeš, kjer je voda vdrla in poplavila vse kletne prostore, in sicer dvanajst učilnic, kabinete, sanitarije, jedilnico, kuhinjo, garderobe ter arhiv. Še večjo škodo pa so poplave povzročile v novi športni dvorani, kjer je parket v celoti uničen, a ga bodo do zime uspeli zamenjati, delno so poškodovane tudi stene objekta. Pri čiščenju so tudi njim na pomoč nemudoma priskočili številni zaposleni, prostovoljci, družine učencev in pripadniki Slovenske vojske, zato so s hitro intervencijo uredili že skoraj vsa poslopja. S poukom bodo normalno začeli 1. septembra, oziroma najkasneje v ponedeljek, 4. septembra. Če bo potrebno, bodo ponudili svoje prostore za varstvo otrok iz vrtca Mengeš. Na šoli načrtujejo, da bodo v začetku šolskega leta pripravili tudi dan o ozaveščanju o poplavah in otrokom, ki so jim neurja poškodovala domove, nudili potrebno podporo.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje si v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov še naprej prizadeva, da bodo vrtci, s pričetkom novega šolskega leta pa tudi osnovne in srednje šole, delovali čimbolj nemoteno.

»V naslednjih dneh bodo pristojni, tudi v sodelovanju z ministrstvom, skupaj ocenili končno škodo na vzgojno-izobraževalnih zavodih in možnosti za čimprejšnjo sanacijo. Iskreno se zahvaljujem lokalnim skupnostim, ravnateljem in ravnateljicam, vsem ostalim zaposlenim na šolah, prostovoljcem, družinam učencev, gasilcem, pripadnikom Slovenske vojske, skratka vsem, ki ste v teh izredno težkih razmerah, ko so morda poškodovani tudi vaši domovi, nemudoma priskočili na pomoč pri čiščenju in obnovi vzgojno-izobraževalnih zavodov ter prispevali k temu, da je velik del škode že odpravljen,« je na obisku še zagotovil minister Felda.