Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek s komisarko Ferreira o učinkovitem koriščenju evropskih sredstev za obnovo

Minister dr. Aleksander Jevšek je danes z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira govoril po telefonu o razsežnostih posledic poplav, ki so prizadele Slovenijo. Zahvalil se je za hiter odziv in pomoč Evropske komisije ter držav članic Evropske unije (EU). Povabil jo je v Slovenijo, da si tudi sama prepriča o razsežnostih katastrofe po poplavah.

Komisarka Elisa Ferreira, ki je odgovorna tudi za delo Generalnega direktorata za podporo strukturnim reformam(GD REFORM), ki zagotavlja tehnično in finančno podporo za reforme v državah članicah in ki bdi tudi nad solidarnostnim skladom EU je obljubila, da bo naredila vse, da v kratkem obišče Slovenijo. Minister je komisarki predstavil do sedaj sprejete vladne ukrepe za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ter zaprosil za čim večjo fleksibilnost Evropske komisije. Minister je v pogovoru izpostavil, da je Slovenija izjemno ponosna na solidarnost, ki jo je moč videti te dni med ljudmi in med državami. Ljudje so izgubili praktično vse, niso pa izgubili upanja in optimizma.

Minister je komisarko seznanil, da je vlada že oblikovala Medresorsko delovno skupino za pripravo vloge za sredstva solidarnostnega sklada, ki jo vodi državna sekretarka Andreja Katič in ki je z delom že začela. Slovenija bo vlogo Evropski komisiji posredovala najkasneje do 27. oktobra, v njej bo zaprosila tudi za predplačilo.

Govorila sta še o možnostih prerazporeditev morebitnih ostankov iz programa evropske kohezijske politike 2014-2020 ter o možnostih spremembe Programa evropske kohezijske politike 2021-2027 v Sloveniji. Komisarka je poudarila, da lahko Slovenija računa na podporo EU za obnovo po poplavah in da bo komisija pomagala, da bo koriščenje uspešno. Poudarila je še, da je ministru na voljo za morebitna dodatna pojasnila in pomoč tudi v prihodnje.