Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. avgusta 2023

Poplave, plazovi

Na terenu posredujejo vse razpoložljive sile ZRP iz prizadetih območij, pomoč pa prihaja tudi iz drugih regij. Posredovanje sil ZRP (prostovoljne in poklicne gasilske enote, civilna zaščita, podvodna reševalna služba, gorski reševalci, radioamaterji ...) je povezano s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, zagotovitvijo dostopa do odrezanih naselij in zagotovitvijo prevoznosti cest, odstranjevanjem podrtega drevja, odstranjevanjem naplavin in zagotovitvijo oskrbe prebivalstva (telekomunikacije, električna energija). Evakuacija oseb je večinoma zaključena. Sile ZRP in pripadniki slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. Pomoč s helikopterji nudita Slovenska vojska in policija, ki opravljata prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Poleg njih izvajajo helikopterske prevoze tudi sedem tujih helikopterjev, trije so v pripravljenosti. Na več območjih, kjer je poškodovan vodovod, se izvajajo tudi prevozi pitne vode.

V času poročanja aktivnosti potekajo na več deloviščih. Najbolj prizadeto območje ostajata Zgornja Savinjska dolina in del Koroške regije.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 20.30 je med Voglom in Črno prstjo, občina Bohinj, omagala planinka. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo oskrbeli in pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.35 je na Kaninu, na zgornji postaji kaninske žičnice, občina Bovec, obnemogla planinka. Gorski reševalci GRS Bovec so uredili zagon žičnice, da so planinko prepeljali v dolino.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 11.05 so v naselju Ivenca, občina Vojnik, gasilci PGD Vojnik, obe skupini vodnikov s psi za iskanje pogrešanih SIP KZS – Skupina 3 in ZRPS Štajerska ter lovci lovske družine Vojnik nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Osebo so našli preminulo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.12 so v Ljubljani gasilci GB Ljubljana zaradi pogrešane osebe pregledali območje reke Ljubljanice, od zapornic pri Cukrarni do sotočja Ljubljanice pri Štepanjskem naselju.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.56 so v bližini naselja Trnovlje pri Celju, občina Celje, na avtocesti trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj in odklopili akumulatorje. V nesreči poškodovano osebo so v oskrbo prepeljali reševalci NMP.

Ob 16.35 sta v naselju Šalek v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj in nudili pomoč pri usmerjanju prometa. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.14 sta v naselju Križevec, občina Zreče, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali in osvetljevali kraj, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovanega motorista, nevtralizirali razlite motorne tekočine in na motornem kolesu odklopili akumulator.

Izpostava Koper

Ob 11.22 je na cesti med Smokvico in Movražem, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kra, odklopili akumulator in skozi prtljažna vrata s tehničnim posegom iz vozila iznesli poškodovano osebo. Reševalci NMP so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Ob 18.11 sta v naselju Gažon, občina Koper, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP pa so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.26 sta na cesti Grosuplje–Veliko Mlačevo v občini Grosuplje trčila osebno vozilo in delovni stroj. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.40 so na Karlovški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili in avtobus. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj, nudili pomoč eni lažje poškodovani osebi, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.43 sta v Razlagovi ulici v Ljutomeru trčili osebni vozili, od katerih je eno pristalo v reki Ščavnici. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj, pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, nudili pomoč policiji in izvlekli vozilo iz reke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.18 je na cesti Avče–Levpa, občina Kanal, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem obrnilo na streho. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in odstranili z vozišča. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP Nova Gorica prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Ob 15.55 sta v naselju Kneža, občina Tolmin, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka in očistili vozišče. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci NMP Tolmin.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.26 je na Linhartovi cesti v Ljubljani gorelo na balkonu stanovanja v desetem nadstropju. Požar so pričeli gasiti stanovalci, dokončno so ga pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Šmartno ob Savi, Zadobrova - Sneberje - Novo Polje in Tomačevo Jarše. V pripravljenosti sta bili PGD Ježica in Vič. Preventivno je bilo na kraj napoteno reševalno vozilo NMP Ljubljana, obveščena je bila dežurna elektro služba ter policija.

Izpostava Maribor

Ob 11.10 je v naselju Hošnica, občina Slovenska Bistrica, zagorelo gospodarsko poslopje. Požar so pogasili gasilci PGD Laporje, Videž in Poljčane.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.32 se je v naselju Rakičan, občina Murska Sobota, kadilo iz gospodarskega objekta, kjer je bila shranjena večja količina sena. Lastnik je pred prihodom gasilcev del sena spravil iz objekta, gasilci PGD Rakičan pa so seno razkopali ter zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.47 je v Dobravici pri Velikem Gabru, občina Trebnje, zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev so domači požar pogasili. Gasilci PGD Veliki Gaber, Trebnje, Zagorica, Log in Sela Šumberk so zavarovali kraj dogodka in s termovizijsko kamero pregledali celoten objekt. Poškodovana je celotna strešna kritina objekta. Dežurni delavec Elektro Ljubljana je odklopil elektriko.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.41 je v naselju Poreče, občina Vipava, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Podnanos.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 23.26 so v bližini naselja Mali Lipovec, občina Žužemberk, gorele smeti ob cesti. Požar so lokalizirali in pogasili gasilci PGD Ajdovec in Žužemberk.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 20.44 je na Drenovem griču, občina Vrhnika, zaradi napake na napeljavi v stanovanjski hiši uhajal plin. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana in PGD Verd so stanovalci zaprli ventile na plinohramu. Gasilci so pregledali napeljavo in locirali napako. Stanovalcem so svetovali pregled plinske napeljave s strani pooblaščene strokovne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.55 so na Streliški poti v Novi Gorici opazili oljni madež na vozišču. Gasilca JZ GRD Nova Gorica sta zavarovala kraj dogodka in nevtralizirala izteklo olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.06 sta v naselju Kal nad Kanalom, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno topovski granati, kalibra 100 mm, mase 15,7 kg in kalibra 80 mm, mase 6,7 kg. Obe najdbi sta iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.48 je pri naselju Loška vas, občina Dolenjske Toplice, občan v gozdu našel neeksplodirano italijansko letalsko zažigalno kasetno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so jo odstranili in na varnem uničili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.01 so v naselju Pijovci, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Sladka Gora z vozišča odstranili podrto drevo.

Ob 6.11 so na Cesti talcev v Šoštanju gasilci PGD Šoštanj mesto z vozišča odstranili podrto drevo.

Ob 15.05 so v Ulici bratov Vošnjakov v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.24 je v Groharjevem naselju v Škofji Loki zaradi poškodovane cevi iztekala voda iz stanovanja. Gasilci PGD Stara Loka so zaprli vodovodni ventil ter posesali vodo v objektu.

Izpostava Maribor

Ob 7.37 so v Ulici Vita Kraigherja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor iz dvigala rešili ujeti osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.29 so v Močilnikovi ulici v Cerknem gasilci PGD Cerkno utrdili strešnike, ki so ogrožali mimoidoče.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.11 je v naselju Veliki Gaber, občina Trebnje, s strehe osnovne šole visela kovinska obroba. Obrobo so s pomočjo avto lestve odstranili gasilci PGD Trebnje in Veliki Gaber.

Izpostava Postojna

Ob 13.32 so v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

 

Mednarodna pomoč in sodelovanje 

  • 8. 2023 ob 21:32 je konvoj s 27 vozili z enoto 45 pripadnikov Službe za tehnično pomoč Nemčije za postavljanje montažnega mostu prispel v Prevalje. Most bodo začeli postavljati 11. 8., predvidoma naj bi bil postavljen v nedeljo, 13. 8. 2023.
  • 8. 2023 je konvoj iz Ukrajine z 19 vozili in enoto 51 pripadnikov ob 2:53 prečil ukrajinsko-madžarsko mejo. Predviden prihod konvoja  na slovensko-madžarsko mejo (Pince) je med 12. in 13. uro dne 11. 8. 2023. Nato bo konvoj nadaljeval pot v Rečico ob Savinji za delovanje v zgornji Savinjski dolini.
  • 8. 2023 je konvoj Slovaške okoli 7. ure prečkal slovaško-madžarsko mejo, ob 10.20 prispeli na slovensko mejo.
  • 8. 2023 bosta okoli 10. ure prispela na slovensko-italijansko mejo dva italijanska bagra, ki bosta napotena na delovanje na območje Škofje Loke

 

Obvestilo za javnost

Aplikacija Poplave2023, ki predstavlja orodje za zbiranje potreb pomoči prizadetim v poplavah 2023 je dostopna na spletni strani https://poplave2023.urszr.si.

Vsak posameznik ali organizacija, ki je pripravljena pomagati, bo lahko s pomočjo aplikacije izbral/a obliko materialne pomoči oziroma storitev, ki jo lahko ponudi. Civilna zaščita bo imela na podlagi zbranih podatkov jasen vpogled v razpoložljive oblike pomoči, s čimer bo zagotovljena učinkovitejša organizacija pri dnevnem usklajevanju zapolnitve potreb na prizadetih območjih.

Cilj aplikacije je omogočiti centralizirano zagotavljanje in organizacijo razpoložljivih storitev in materialnih sredstev ter njihovo medsebojno usklajevanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

prekopiraj naslov in link:

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je izdana napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V petek in soboto bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne od 25 do 28 °C. Tudi v nedeljo bo sončno vreme, v popoldanskem času lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha in nevihta. Od ponedeljka dalje ponovno stabilno in sončno vreme.