Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko z deležniki o stanju v kmetijsko živilskem sektorju in nujnih ukrepih zaradi poplav

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je danes sestala z deležniki v kmetijstvu z namenom iskanja najhitrejše in najbolj učinkovite pomoči prizadetim kmetijskim gospodarstvom, čebelarjem in živilskim podjetjem v poplavah.

Sestanka so se udeležili predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), Sindikata kmetov Slovenije (SKS), Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM), Zveze kmetic Slovenije, Zadružne zveze Slovenije (ZZS), GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), Strokovnega Združenja Profesionalnih Čebelarjev ter Združenja hribovskih in gorskih kmetij Slovenije.

Udeleženci sestanka ministrice Irene Šinko s sodelavci in deležnikov iz kmetijstva na temo poplav

Ministrica Irena Šinko s sodelavci na današnjem sestanku z deležniki iz kmetijstva na temo poplav | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica Irena Šinko je uvodoma informirala udeležence sestanka o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPPN), ki se nanašajo na kmetijski sektor. Z novelo zakona se spreminja možnost odškodnine za posevke, ki jih je možno zavarovati. V primerih, kjer je poškodovanost od 80 do 100-odstotna, pa bo šlo po že do sedaj uveljavljenem načinu ocenjevanja škod. Kljub temu, da je novela ZOPPN še v postopku sprejemanja, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) na Ministrstvo za obrambo (MO) dalo pobudo za oceno škode, ki se bo začela ocenjevati čim prej bo možno.

Sledila je razprava, v kateri so posamezni deležniki vsak iz svojega področja dela izpostavili težave in izzive, s katerimi se srečuje sektor kmetijstva v teh težkih dneh. Ministrica Šinko in sodelavci MKGP so deležnikom prisluhnili, in obljubili pomoč v kar največji meri, kjer bo seveda možna. MKGP bo z namenom administrativne poenostavitve predlagal tudi spremembo Zakona o kmetijstvu v delu, ki se nanaša na institut višje sile.