Skoči do osrednje vsebine

Minister za vzgojo in izobraževanje na obisku poškodovanega Vrtca Mengeš in OŠ Cerklje na Gorenjskem

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je z ekipo danes odpravil na terenski obisk na Osnovno šolo (OŠ) Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem in v Vrtec Mengeš. S predstavniki vodstva šol, županom in podžupanom občine Cerklje na Gorenjskem Francem Čebuljem ter Miho Zevnikom in županom občine Mengeš Bogom Ropotarjem si je ogledal škodo na tamkajšnji šolski infrastrukturi.

Najprej je minister obiskal Osnovno šolo v Cerkljah na Gorenjskem, kjer je voda zalila šolske prostore. V petnajstih učilnicah in štirih kabinetih v pritličju je uničen ves parket in nekaj opreme, kletni prostori, kjer sta učilnica in tehnična delavnica, pa so uničeni v celoti. Pod vodo je cela kurilnica, uničena je celotna gledališka dvorana. Poškodovana sta tudi šolska kuhinja in športna dvorana. Pouk bo za nižje razrede zagotovljen že 1. septembra, za ostale učence pa bo lahko potekal tudi na hibridni način.

Minister je nato obiskal še Vrtec Mengeš, kjer so dvaindvajset otrok iz enote Gobice pred hudimi poplavami na varno preselili v enoto Sonček. Vrtec je bil v celoti poplavljen, zaposleni in prostovoljci pa z vsemi močmi odpravljajo posledice poplav. Varstvo bo v enoti Gobica še nekaj časa ovirano, otroke pa so zasilno namestili v druge enote.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov še naprej intenzivno išče načine, da bodo vrtci delovali čimbolj nemoteno in bo varstvo še naprej zagotovljeno za vse otroke, ki ga potrebujejo ter da se bo novo šolsko leto začelo kolikor je le mogoče nemoteno. Občine lahko za nadomestne prostore uporabijo nepoškodovane javne vzgojno-izobraževalne infrastrukture. Poleg tega minister in župan predlagata zasilno rešitev v obliki bivalnih kontejnerjev za čas obnove.

Minister je kadre iz šol, ki niso prizadete, prosil, naj priskočijo na pomoč poškodovanim šolam. Poleg tega naproša tudi starše, ki lahko svoje otroke varujete v zavetju doma, da ponudite pomoč staršem tistih otrok, ki te možnosti še nimajo.

Zavedamo se, da ima te dni vsak občan na poplavljenih območjih polne roke dela, verjamemo pa tudi, da lahko s skupnimi močmi ogromno naredimo za dobro otrok, zato vse občane naprošamo za pomoč pri čiščenju šol in vrtcev, da bi se pouk septembra lahko začel nemoteno.

Minister se zaveda in strinja, da bo nemudoma potrebna finančna pomoč občinam za prenovo vzgojno-izobraževalne infrastrukture. V naslednjih dneh po popisu nastale škode bo vlada odločila o višini denarne pomoči, v sklopu novega zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

»Škodo bomo v najkrajšem možnem času skušali ustrezno sanirati. Naredili bomo vse, da izostanka od pouka ne bo, oziroma, da se morebitni izostanek ohrani na minimalni ravni. Vsem, ki kakorkoli pomagate v teh izrednih razmerah, se iz srca najlepše zahvaljujemo, tudi mednarodnim medijem za izkazano solidarnost,« je na obisku še zagotovil minister Felda in obenem dodatno zaprosil za hitro pomoč Evropske unije ter ostalih mednarodnih organizacij, saj tudi vrtci in šole računajo na pomoč evropskih sredstev.