Skoči do osrednje vsebine

Varstvo otrok v poplavljenih območjih

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov urejajo varstvo otrok v občinah po vremenski ujmi.

Na ministrstvu se zavedamo, da se v zadnjih dneh predstavniki vodstev vzgojno-izobraževalnih zavodov skupaj z zaposlenimi in z občinskim štabom civilne zaščite trudijo po najboljših močeh, da bi v kar največji meri pripomogli vrniti življenje v normalne tire v občinah, ki jih je zadnja vremenska ujma močno prizadela.

Del teh prizadevanj predstavlja tudi varstvo za tiste otroke in učence, ki ga nujno potrebujejo. Gre predvsem za otroke staršev, ki sodelujejo pri reševanju. Zavedamo se, da to v trenutnih razmerah povsod še ni mogoče.

Predstavnike vodstev vzgojno-izobraževalnih ustanov kot tudi župane in županje občin smo prosili, da za varstvo otrok poskrbijo po svojih najboljših močeh in v čim krajšem času poiščejo nadomestne prostore, da bo varstvo otrok potekalo kar se da nemoteno.

Občine lahko za nadomestne prostore uporabijo široko mrežo javne vzgojno-izobraževalne infrastrukture, pri tem pa bo nedvomno pomagal kader nepoškodovanih vrtcev in šol.

Vseeno naprošamo, da družine, ki imate možnost, da svoje otroke varujete v zavetju doma, ponudite pomoč pri varstvu otrok tistim, ki te možnosti zaenkrat še nimajo.

Iskrena hvala vsem, ki ste do zdaj kakorkoli pomagali in nudili prostore vaših domov ali vzgojno-izobraževalnih ustanov, za pomoč prizadetim v neurjih.