Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar si je ogledal prizadeto območje Dravograda

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senadom Jušićem obiskal Dravograd. Koroška je regija, ki so jo katastrofalne poplave hudo prizadele. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Policijsko akademijo v Tacnu.

Minister za notranje zadeve in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije sta obiskala Policijsko postajo Dravograd, kjer so ju seznanili z delom policije v zadnjih dneh. Poplave so namreč prizadele tudi naše zaposlene. A kot je minister poudaril, »je slovenska policija organizirala delo, tako da poteka nemoteno in prebivalci Slovenije imajo zagotovljeno vso varnost – tudi v Dravogradu.«

V štabu civilne zaščite se je minister seznanil s trenutnim stanjem in se pogovarjal z županom Občine Dravograd Antonom Preksavcem.

Kot je v nadaljevanju povedal medijem, je »vesel, da ni bilo smrtnih žrtev ali huje poškodovanih na tem območju – to se mi zdi najbolj pomembno sporočilo. Slovenska policija je tudi v Dravogradu in celotnem ogroženem območju – kjer še vedno poteka intervencija – varovala premoženje tistih ljudi, ki so se morali izseliti, evakuirati s svojih domov. Slovenska policija zaenkrat ne beleži kakršnih koli kaznivih dejanj, tatvin, vlomov v hiše

Policija poleg varovanja premoženja, helikopterskega reševanja, evakuacijah in pomoči ljudem skrbi tudi za varnost na cestah na prizadetih območjih: ureja cestni promet zaradi zapor cest, ki so bile nujne zaradi zemeljskih plazov, poplavljenih cest, podrtih mostov in preusmerja cestni promet na druge ceste.

»Od prvega dne so v zraku vsi trije policijski helikopterji, ki na ogroženih območjih po Sloveniji rešujejo ujete na odrezanih območjih, dovažajo nujne potrebščine, hrano, gorivo, zdravila … Kljub slabemu vremenu so policijski helikopterji intervenirali v najbolj zahtevnih okoliščinah, dežju, megli in opravljali svoje naloge. Slovenska policija je skupaj z ostalimi reševalnimi in intervencijskimi službami ter Slovensko vojsko svojo nalogo opravlja odlično,« je dejal Poklukar.

Šele ko bo voda odtekla in se bo gladina Drave nekoliko znižala, bomo videli kakšne so razsežnosti poplav, poškodbe na infrastrukturi in stanovanjskih objektih, je povedal minister. Pohvalil je odlično delovanje slovenskega sistema civilne zaščite in se zahvalil medijem za hiter prenos informacij do prebivalcev Slovenije. Ob tem je še pozval prebivalce, naj se po nepotrebnem ne zadržujejo na območjih, kjer poteka intervencija in naj iz radovednosti ne prihajajo na ta območja.

Predsednica republike je obiskala Policijsko akademijo

Državna sekretarka Tina Heferle in namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc sta dopoldne v Policijski akademiji v Tacnu sprejela predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar.

Predsednica se je seznanila z osnovnimi informacijami o evakuaciji in izvajanju aktivnosti v Policijski akademiji. Pogovarjala se je z ljudmi, ki so tam poiskali zatočišče pred poplavami.

V Tacnu je bilo v teh dneh nastanjenih 38 oseb, ki so v Policijski akademiji prenočili. Več kot 70 osebam iz lokalnega okoliša pa smo nudili pomoč pri začasnem umiku s poplavljenih območij. Vsem smo ob prihodu ponudili čaj, sokove, tudi prehrano in psihosocialno pomoč. Zagotovili smo jim parkiranje, da so na varno spravili vozila, pomagali pa smo tudi pri reševanju živali.

Trenutno je v Tacnu nastanjenih še deset oseb. Drugi so po tem, ko so bile ceste znova prevozne in njihove hiše varno dostopne, odšli reševat premoženje in se bodo vrnili zvečer, če ne bodo mogli prebivati na svojih domovih.

Vse, ki bi potrebovali zatočišče v Policijski akademiji, pozivamo, da pokličejo na telefonsko številko 01 514 7005. Zavetje bomo nudili vsem, vse dokler ne bodo naše kapacitete zapolnjene.

Predsednica republike je obiskala Policijsko akademijo v Tacnu. Stoji spredaj, zadaj državna sekretarka Tina Heferle. V ozadju mize z rdečimi prti.

Predsednica republike je obiskala Policijsko akademijo v Tacnu. | Avtor: Policija

1 / 3