Skoči do osrednje vsebine

Vključitev električnega vozila Triglavskega narodnega parka v parkovno lokalno skupnost

V sredo je Javni zavod Triglavski narodni park slovesno predal električno vozilo Občini Bovec. Prvo tovrstno vozilo bo pripomoglo k umirjanju prometa in usmerjanju obiska, posledično pa k blaženju podnebnih sprememb. Sledila je otvoritev učne poti Mangart na Mangartskem sedlu. Z bogatimi opisi in vodenjem so jo pospremili sodelavci zavoda in drugi sodelujoči pri nastajanju in urejanju poti.

Trajnostna mobilnost je eno izmed prioritetnih področij ministrstva za naravne vire in prostor, predvsem kot podpora domačinom na lokacijah, kjer je javni potniški promet izredno omejen oziroma ne obstaja ali pa je potrebno usmerjanje obiska. Nakup vozila je bil izveden v okviru sredstev Podnebnega sklada – trajnostna mobilnost 2022-2023, v okviru podpore parkovnim lokalnim skupnostim pri uresničevanju naložb in razvoju ukrepov, ki spodbujajo k rabi trajnostne mobilnosti ter hkrati pripomorejo k boljši kakovosti življenja lokalnega prebivalstva.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pomagalo v postopku pridobivanja sredstev za nakup. Nabava vozila in odprtje učne poti sta del prioritet slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji.