Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 119. dopisne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 119. dopisni seji obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice

Vlada je sprejela Uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice in jo objavi v Uradnem listu RS.

Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen trte, ki se v vinogradih zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. Pridelek v okuženih vinogradih je slabši po kakovosti in količini ali ga sploh ni. Okuženi trsi v nekaj letih propadejo. Uvrščena je na seznam EU karantenskih škodljivih organizmov, za katere je predpisano obvezno izvajanje ukrepov. Kljub izvajanju predpisanih ukrepov je prišlo do množičnega izbruha te nevarne bolezni trte in posledično hitrega širjenja okužb v vinogradih.

S predlagano Uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice se podrobneje določajo ukrepi v skladu z EU predpisi za zatiranje in omejitev nadaljnjega širjenja zlate trsne rumenice. To so zlasti pravočasno in dosledno zatiranje prenašalca s fitofarmacevtskimi sredstvi, hitro odstranjevanje posameznih trt/vinogradov z bolezenskimi znamenji zlate trsne rumenice, odstranjevanje opuščenih trt in krčitev opuščenih vinogradov. Uvaja se tudi dodaten ukrep pomoči vinogradnikom v obliki nadomestila za uničene  trte za odpravo škode zaradi izvajanja ukrepov zadrževanja na okuženih območjih oziroma območjih množičnega izbruha. Uredba določa tudi program in stroške izvedbe navedenih ukrepov za sanacijo in preprečevanje množičnih izbruhov zlate trsne rumenice.

Nadalje uredba določa tudi način izvajanja preiskave za ugotavljanje navzočnosti zlate trsne rumenice in prenašalca na ozemlju Republike Slovenije s strani pristojnih organov in strokovnih služb z namenom spremljanja in analiziranja stanja pojava ali širjenja zlate trsne rumenice na posameznih območjih. Ureja se tudi način informiranja in ozaveščanja javnosti o zlati trsni rumenici, prenašalcu in ukrepih.

Z uredbo so določeni tudi postopki preverjanja izpolnjevanja posebnih zahtev za razmnoževalni material trte na ozemlju Republike Slovenije zaradi preprečevanja širjenja zlate trsne rumenice. Prodaja in premik navedenega materiala z mesta pridelave je dovoljen le ob izpolnjevanju predpisanih zahtev.

Uredba vključuje tudi prekrškovne določbe v zvezi z izvajanjem uredb EU.