Skoči do osrednje vsebine

Zakon o dolgotrajni oskrbi z današnjim dnem stopa v veljavo

Z današnjo objavo v Uradnem listu stopa v veljavo novi Zakon o dolgotrajni oskrbi. Zakon predstavlja pomembno sistemsko in celovito rešitev na področju socialnega varstva v Sloveniji.

Novi zakon ureja pravice in storitve, namenjene širši skupini ljudi, ki potrebujejo osnovno vsakodnevno pomoč in podporo za vključenost v skupnost, pri čemer ni omejen le na starejše, ampak vključuje vse upravičence. 

Novosti zakona so:

  • vzpostavitev vstopne točke, ki bo omogočila enostaven dostop do informacij in storitev za vse, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo;
  • krepitev storitev pomoči na domu, da se upravičenci čim dlje zadržijo v domačem okolju;
  • vključitev elektronske zapestnice za sledenje stanja oskrbovancev in hitro ukrepanje v primeru nesreče;
  • institut oskrbovanca družinskega člana, ki prejme ustrezen prejemek in dopust za oskrbo družinskega člana.

Ena ključnih sistemskih novosti, ki jo uvaja Zakon o dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 84/23) je zagotovljen sistem javnega financiranja. Poleg letnega proračunskega deleža bodo delež prispevali tudi delavci, delodajalci in upokojenci.

Uveljavljanje novih storitev dolgotrajne oskrbe bo potekalo postopoma. Prva sprememba bo začela veljati že z začetkom leta 2024 in se bo nanašala na status oskrbovancev družinskih članov.

Vse ostale storitve bodo uvedene v letu 2025:

  • 1. januarja vstopne točke;
  • 1. julija dolgotrajna oskrba na domu, e-oskrba in prispevek za dolgotrajno oskrbo;
  • 1. decembra krepitev področja dolgotrajne oskrbe v instituciji in denarni prejemek.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob uveljavitvi zakona poudaril, da je to pomemben korak na poti izgradnje močnega in dostopnega javnega sistema dolgotrajne oskrbe. V tem sistemu dobrobiti, zdravje in možnosti za normalno življenje ne bodo odrejali trg, konkurenca in debelina denarnice, ampak bodo temeljili na družbeni solidarnosti. 

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo v naslednjih dneh začelo s pripravo podzakonskih aktov v sodelovanju z deležniki iz strokovne javnosti in civilne družbe ter v okviru medresorskega usklajevanja, kar bo omogočilo učinkovito izvajanje novega zakona o dolgotrajni oskrbi.