Skoči do osrednje vsebine

Občina Komenda izpolnila zahteve okoljske inšpekcije, inšpektorat vrnil izterjana sredstva

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo je Občini Komenda nakazal nekaj čez dva milijona evrov prisilno izterjanih sredstev za kritje izvršilnih stroškov za odstranitev odpadkov iz odlagališča inertnih odpadkov Suhadole.

Glede na določila evropske direktive, bi morala Občina Komenda izvesti zapiralna dela na inertnem odlagališču Suhadole do julija 2009. Lahko bi pridobila okoljevarstveno dovoljenje za čas zapiranja odlagališča in po njegovem zaprtju ali pa odstranila vse odpadke iz odlagališča.

Ker občina ni pridobila okoljevarstvenega dovoljenja za čas zapiranja odlagališča in po njegovem zaprtju, pa tudi odpadkov z odlagališča ni odstranila, ji je inšpektorat naložil njihovo odstranitev. Ker inšpekcijske odločbe niso izvedli niti v roku, ki jim je bil določen v odločbi in niti v roku, ki jim je bil določen s klepom o dovolitvi izvršbe po drugi osebi, je inšpektorat naročil strokovno oceno stroškov odstranitve odpadka, občini pa naložil založitev sredstev potrebnih za kritje stroškov za odstranitev odpadkov. Občina teh sredstev ni nakazala, zato je država, preko Finančne uprave Republike Slovenije - FURS, začela s prisilno izterjavo sredstev za izvedbo izvršbe. Občini je bilo zaseženih 2.822.597,83 evrov.

Občina Komenda je v letu 2021 zaprosila za okoljevarstveno dovoljenje za čas zapiranja odlagališča in po njegovem zaprtju ter ga marca 2022 tudi dobila. V okoljevarstvenem dovoljenju so določene zahteve, ki jih mora izpolniti upravljavec odlagališča za čas zapiranja odlagališča in po njegovem zaprtju.

Inšpektor za okolje je 12. junija 2023 opravil kontrolni terenski pregled na odlagališču Suhadole in ugotovil, da je občina zahteve v celoti izpolnila oziroma da so izvedena vsa zapiralna dela na odlagališču Suhadole. S tem je izvršena tudi odločba Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor. Inšpektorat Republike Slovenije pa je lahko občini vrnil izterjana sredstva za kritje izvršilnih stroškov za odstranitev odpadkov.