Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija išče vrhunske strokovnjake za svetovanje o predlogu misije Novi evropski Bauhaus

Neodvisni strokovnjaki bodo ob upoštevanju deležnikov in zainteresirane javnosti sooblikovali novo misijo, ki bo spodbudila naložbe v drzne inovacije, povezane s trajnostnimi in vključujočimi vizijami bivanja.

Evropska komisija je 31. julija 2023 objavila poziv strokovnjakom (v angleščini), da postanejo člani svetovalne strokovne skupine za zasnovo nove misije Novi evropski Bauhaus (angleško New European Bauhaus - NEB) v okviru programa Obzorje Evropa. Novo misijo je Evropska komisija predlagala 19. julija 2023.

Glavne naloge svetovalne skupine strokovnjakov bodo:

  • priprava smernic za zasnovo nove misije;
  • opredelitev ciljev;
  • oblikovanje ustreznih kazalnikov;
  • določitev ustreznih časovnih okvirov;
  • svetovanje glede specifičnih vsebin na področju raziskav in inovacij, potrebnih za doseganje ciljev predlagane misije.

Trenutno je aktivnih petih misij: Misija rak, Misija oceani in vode, Misija tla, Misija prilagajanje na podnebne spremembe in Misija pametna mesta, svojo predstavnico pa imamo le v svetovalni strokovni skupini pri Misiji rak in sicer dr. Nevenko Maher.

Razpis je odprt do 29. avgusta 2023 do 12. ure.

Na spletni strani Evropske komisije so objavljene dodatne informacije o pripravi nove misije Novi evropski Bauhaus (v angleščini).