Skoči do osrednje vsebine

Elektronska osebna izkaznica na voljo za uporabnike različnih operacijskih sistemov

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo opažamo pripombe, da so uporabniki določenih operacijskih sistemov, kot je na primer Linux, izločeni iz uporabe elektronske osebne izkaznice.

V izogib nesporazumom smo pripravili kratko pojasnilo glede možnosti uporabe elektronske izkaznice, iz katerega je razvidno, da je, pod določenimi pogoji, elektronsko osebno izkaznico mogoče uporabljati tudi v povezavi z operacijskim sistemom Linux.

eOsebno izkaznico je mogoče uporabljati na dva načina:

  • s pomočjo mobilne aplikacije eOsebna ali
  • z uporabo namenske programske opreme (medprogramja).

Medprogramje se uporablja v primeru, ko ima uporabnik stični ali brezstični čitalnik pametnih kartic, ki ga želi uporabljati pri delu z elektronsko osebno izkaznico. Trenutno je na voljo za operacijska sistema Windows in MacOS, medtem ko na dobavo verzije za operacijski sistem Linux še čakamo. Po zagotovilih dobavitelja čipa naj bi bila na voljo v jesenskih mesecih. Za večino uporabnikov pa je primernejša in prijaznejša uporaba mobilne aplikacije eOsebna, ki se namesti na mobilno napravo in za svoje delovanje potrebuje zgolj spletni brskalnik, zato jo je seveda mogoče uporabljati v povezavi s katerimkoli operacijskim sistemom.

Uporabnikom elektronskih naprav z operacijskim sistemom Linux zato svetujemo, da uporabljajo mobilno aplikacijo eOsebna vsaj še naslednjih nekaj mesecev, za tem pa bodo lahko svojo elektronsko osebno izkaznico uporabljali tudi z namensko programsko opremo oziroma z medprogramjem. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo si bomo prizadevali, da jim to omogočimo čim prej.