Skoči do osrednje vsebine

Sistem javnega obveščanja in alarmiranja ob neurjih in nesrečah bo predvidoma zaživel že v kratkem

Po neuspelih poskusih dveh prejšnjih vlad je ministrici za digitalno preobrazbo dr. Emiliji Stojmenovi Duh septembra lani uspelo sprejeti Zakon o elektronskih komunikacijah. Uredba o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja alarmiranja bo v javni obravnavi do konca avgusta, po sprejetju uredbe pa pričakujemo, da bo sistem kmalu zaživel.

Direktiva (EU) 2018/1972 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. decembra 2018 o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah (angleško European Electronic Communications Code – EECC) bi morala biti v slovenski pravni red prenesena do 21. decembra 2020, a je bila prenesena šele v mandatu ministrice dr. Stojmenove Duh, in sicer z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki je bil sprejet dne 28. septembra 2022.  

Zaradi zamude pri prenosu EECC, ki v členu 110 nalaga državam članicam obveznost zagotovitve, da ponudniki mobilnih medosebnih komunikacijskih storitev na podlagi številke posredujejo javna opozorila končnim uporabnikom, je v Republiki Sloveniji prišlo tudi do zamude pri vzpostavitvi sistema javnega obveščanja in alarmiranja preko mobilnih operaterjev. 

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo smo pripravili osnutek uredbe o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja ter ga 22. junija 2023 predložili v 30 dnevno javno posvetovanje, ki smo ga – zaradi zagotovitve čim bolj kakovostne javne obravnave kljub poletnim mesecem – podaljšali do 31. avgusta. Nemudoma po skrbni in natančni preučitvi vseh prejetih pripomb bomo pripravili odziv nanje ter – po potrebi spremenjeni – osnutek uredbe predložili v medresorsko usklajevanje ter nato v postopek sprejema na vladi. 

Za pripravo osnutka Uredbe o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, v kateri Ministrstvo za digitalno preobrazbo sodeluje z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS). 

Predlog Uredbe o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja alarmiranja, ki je v javni obravnavi do konca avgusta, bo prinesel ustrezno pravno podlago in določil podrobnejše tehnične zahteve za vzpostavitev sistema s strani operaterjev javnih mobilnih komunikacijskih omrežij. Pričakujemo, da bo uredba na vladi sprejeta zgodaj jeseni. Zakonski rok za začetek delovanja je 10. november 2023. Glede na navedeno pričakujemo, da bodo mobilni operaterji nemudoma po sprejetju uredbe začeli z vsemi potrebnimi aktivnosti za dejansko implementacijo sistema v praksi ter da bodo prebivalci v primeru neurij in drugih nesreč čim prej dobili sporočila na svoje mobilne telefone. 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo v celoti financiralo vzpostavitev in tudi vzdrževanje sistema javnega obveščanja in alarmiranja, za zagotavljanje storitev posredovanja opozorilnih obvestil na vseh območjih.