Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra Vlade Republike Srbije

Minister dr. Aleksander Jevšek in ministrica Sanja Ajanović Hovnik sta se v Ljubljani srečala z Edinom Đerlekom, ministrom brez resorja za regionalni razvoj v Vladi Republike Srbije. Delovno srečanje je bilo namenjeno prestavitvi področji lokalne samouprave, regionalnega razvoja in kohezijske politike v času pridruževanja Slovenije EU in danes.
Ministrica Ajanović Hovnik, srbski minister Edin Đerlek in minister dr. Jevšek

Ministrica Ajanović Hovnik, srbski minister Edin Đerlek in minister dr. Jevšek | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

1 / 3

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek s sodelavci je predstavil izkušnje Slovenije pri koriščenju evropskih kohezijskih sredstev od časa predpristopnih pogajanj za članstvo v EU do danes, ko Slovenija zaključuje projekte iz programskega obdobja 2014–2020 in hkrati začenja obdobje 2021–2027.

Posebej je izpostavil pomen sodelovanja ministrstva z lokalnimi skupnostmi, regionalnimi razvojnimi agencijami ter z obema kohezijskima regijama v Sloveniji, »ki najbolj poznajo potrebe lokalnih skupnosti in prebivalcev, ki so jim evropska sredstva na koncu tudi namenjena«.

Minister Jevšek je predstavil tudi načrte ministrstva na področju regionalnega razvoja: »Začeli smo že izvajati aktivnosti za sklenitev dogovorov za razvoj regij. Pogodbe po novi finančni perspektivi bi tako lahko podpisovali že letos. Pomembna naloga, ki je pred nami, je tudi sprememba Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.«

V nadaljevanju pogovora je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnikova poudarila prizadevanje za okrepljen dialog med državo in lokalno samoupravo. Ta je vzpostavljen tudi pri delu Delovne skupine za lokalno samoupravo, ki jo izmenično vodita z ministrom dr. Jevškom. Delovna skupina obravnava pomembne teme za prenovitev in izboljšanje zakonodaje s področja lokalne samouprave, pri spremembah pa aktivno sodelujejo predstavniki vseh treh občinskih združenj.

Ministrica Ajanović Hovnik je srbski delegaciji predstavila tudi pristojnosti Ministrstva za javno upravo in ureditev lokalne samouprave, ki je svoj razvoj začela pred 30 leti s sprejetjem zakonov, ki so urejali ustanovitev in financiranje občin ter s tem utrli pot izvedbi prvih rednih lokalnih volitev in začetku delovanja organov novoustanovljenih občin.

Ob tem je izpostavila enovito informacijsko podporo občinskim volilnim organom za izvedbo lokalnih volitev – isDVK, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah v letu 2022 izkazal kot učinkovito orodje; uporaben pa je tudi za referendumska opravila.

Sogovorniki so se ob koncu srečanja strinjali o nadaljnji krepitvi sodelovanja z izmenjavo izkušenj in dobih praks. Srbska delegacija je v popoldanskem času obiskala Regionalno razvojno agencijo Gorenjske – BSC Kranj in si na terenu ogledala primer dobre prakse.