Skoči do osrednje vsebine

Vzpostavitev vodikove doline severnega Jadrana

Vodilni partner Holding Slovenske Elektrarne (HSE), Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter celotni konzorcij 37 partnerjev iz Slovenije, Hrvaške in avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine v Italiji so ponosni, da so s projektom vodikove doline severnega Jadrana (angleško North Adriatic Hydrogen Valley – NAHV) svojo makroregijo trdno postavili na zemljevid vodikove prihodnosti.

HSE, vodilni partner v projektu NAHV, je v imenu celotnega konzorcija, vključno z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, prejšnji teden s skupnim podjetjem Clean Hydrogen Partnership podpisal pogodbo o sofinanciranju projekta NAHV, ki vključuje 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev. To dejanje je pomenilo uradno zeleno luč za izvajanje tega nadnacionalnega evropskega projekta v okviru programa Obzorje Evropa, katerega cilj je vzpostavitev posebne vodikove doline. Projekt se bo začel izvajati 1. septembra 2023, trajal bo 72 mesecev in bo vključeval sedemnajst pilotnih projektov na vseh treh partnerskih ozemljih.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo kot partner v projektu prevzelo nalogo oblikovanja političnih smernic, izboljševanja ozaveščenosti in zavezanosti oblikovalcev politik ter usmerjanja odločitev v politike, ki spodbujajo in podpirajo inovacije in uvajanje vodika. Te smernice se bodo osredotočile tudi na potrebo po oblikovanju ustreznega pravnega okvira v zvezi s proizvodnjo, uporabo in komercializacijo vodika, da se pospeši ustvarjanje novih trgov in poslovnih priložnosti.

V partnerstvu sodeluje skupno 37 organizacij (34 partnerjev in 3 pridruženi partnerji): podjetja, univerze, inštituti in druge javne ustanove s treh ozemelj: Slovenije, Hrvaške in avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine v Italiji. Koncept projekta zajema celotno verigo uporabe obnovljivega vodika, od njegove proizvodnje, skladiščenja in distribucije do končne uporabe v različnih sektorjih, predvsem v industriji ter kopenskem in pomorskem prometu. Projekt je prejel najvišjo oceno med vsemi vodikovimi projekti, predstavljenimi na razpisu, Evropska komisija pa ga je razglasila za vodilno pobudo.

Industrijske zainteresirane strani iz vseh treh držav bodo razvile pilotne projekte za proizvodnjo več kot 5000 ton obnovljivega vodika na leto iz obnovljivih virov energije ter njegovo skladiščenje, distribucijo in uporabo. Eden najpomembnejših ciljev projekta je ustvariti trg obnovljivega vodika, tako z vidika povpraševanja kot ponudbe, s čimer bi vodik postal konkurenčen energent prihodnosti. Z uvajanjem naprednih tehnologij za uporabo vodika ter razvojem znanja in izkušenj ter infrastrukture projekt zasleduje tudi druge ključne cilje evropskega zelenega dogovora. Zlasti se nanaša na dekarbonizacijo glavnih industrijskih sektorjev, kot sta proizvodnja jekla in cementa, ter na trajnostne prometne rešitve za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Na ta način projekt NAHV začenja ustvarjati celovit ekosistem za prehod na uporabo obnovljivega vodika, ki vključuje proizvodne in storitvene dejavnosti za zadovoljevanje potreb gospodinjstev in državljanov, s čimer se z načrtovanjem potrebnih znanj in veščin ter kompetenc ustvarjajo delovna mesta prihodnosti.

Ob podpisu odločitve o dodelitvi nepovratne pomoči je minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer izjavil: "Zelo sem vesel, da je projekt vodikove doline severnega Jadrana dobil podporo iz evropskih sredstev tako, da bo sedaj lahko prešel v fazo izvajanja. Naslednjih nekaj let bo ključnih za razvoj političnega in regulatornega okolja, ki bo omogočilo hitrejši razmah vodikovih tehnologij in njihov prispevek k dekarbonizaciji v celotni gospodarski verigi. Ponosen sem, da je Slovenija del tega projekta skupaj z Italijo in Furlanijo - Julijsko krajino in upam, da bomo dober zgled tudi za širšo soseščino."