Skoči do osrednje vsebine

Ogled posledic škode po neurjih v gozdovih in kmetijstvu

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko si je danes ogledala škodo, ki je bila povzročena po nedavnih neurjih v gozdovih in na kmetijskih površinah.
Ministrica in direktor si ogledujeta poškodovani gozd.

Ministrica Irena Šinko in direktor Zavoda za gozdove Republike Slovenije Gregor Danev si ogledujeta poškodovani gozd | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

V prvem delu dneva si je ministrica ogledala gozdove na območju občine Naklo, ki jih je prizadel vetrolom 13. julija. Kot je dejala, so približne številke škode znane, ni pa še možno povedati, kakšna je natančna škoda. »Čim prej je potrebno pristopiti k sanaciji in odstraniti dreves, ki so poškodovana zaradi podlubnika, za to, da se ne množijo še naprej. Enako velja za drevesa, ki so bila poškodovana zaradi vetroloma«. Kot je še dejala ministrica, bo možno pomagati v skladu s sprejetimi ukrepi v okviru Programa razvoja podeželja in strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP). »Sredstva se bodo lahko uporabila za ponovno zasaditev dreves ter vzpostavitev poti in vlak«. Ministrica je še opozorila, da so poškodovani gozdovi idealni za širitev podlubnikov, ki so se pojavili tudi zaradi suše iz preteklega leta. »Drevesa morajo sanirati lastniki gozda oziroma izvajalci, ki jih bodo lastniki najeli; ukrepi pa morajo biti zelo hitri«. Posebej je tudi opozorila na nevarnost v tistih območjih, kjer je bil vetrolom. »Prav je, da opozorimo vse, naj se izogibajo tistih območij in delov gozdov, kjer je bil vetrolom in kjer lahko pride do kakršnekoli poškodbe, kajti vidimo, da je tukaj lahko zelo nevarno«. Ministrica je tudi izrazila zadovoljstvo, kako so vaščani in lastniki prizadetih gozdov še isti dan stopili skupaj in se lotili sanacije, saj je na ta način le ta lahko bistveno hitrejša.

V nedavnih neurjih so bila poškodovana tudi kmetijska zemljišča in trajni nasadi (vinogradi in sadovnjaki). Zato si je v drugem delu dneva ministrica ogledala tudi škodo, ki je nastala na kmetiji, ki se ukvarja z zelenjadarstvom in poljedelstvom. Škoda v kmetijstvu še ni dokončna, saj se iz dneva v dan povečuje. »Glede na to, da se ujme pojavljajo dnevno, celotna škoda še ni ocenjena, kljub temu pa vemo, da je velika. Ponekod so pridelki tudi 100 odstotno uničeni, nekje pa so uničena tudi kmetijska gospodarstva«. Škodo na kmetijskih pridelkih zaradi neurij in točo spremlja Javna služba kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. O poškodovanih kulturah in prvi oceni poškodovanosti (gre za neuradno oceno na podlagi prvih ogledov), pripravi poročilo in ga posreduje na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ob tem velja poudariti, da je možno pridelke zavarovati za škodo po toči in s strani države pridobiti subvencijo za zavarovanje, zato po obstoječi zakonodaja pomoč ni mogoča. Kot je dejala ministrica, se v ta namen pripravlja sprememba zakonodaje, ki ureja odpravo posledic naravnih nesreč. Prav tako je potrebno poudariti, da se natančna ocena škode poda šele po spravilu pridelkov, ter upoštevati dejstvo, da se lahko poškodovane rastline tudi regenerirajo.