Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti za boljšo pretočnost prometa na območjih nekdanjih mejnih prehodov

Državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Helga Dobrin in državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo (MzI) mag. Andrej Rajh sta na nekdanjem mejnem prehodu Dragonja predstavila dosedanje aktivnosti za boljšo pretočnost prometa na območjih nekdanjih mejnih prehodov na slovensko-hrvaški meji.

V teh dneh smo zaključili z deli na nekdanjem mejnem prehodu Dragonja. Najprej smo odstranili kabine, nato pa smo z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo izvedli ureditvena dela na cestišču. Skupna vrednost investicije je znašala okoli 130.000 evrov, od tega je prispeval MNZ 30.000 evrov in MzI 100.000 evrov.

»Odstranjevanje kabin poteka z namenom, da povečamo pretočnost prometa in zagotovimo čim večjo varnost v prometu,« je poudarila državna sekretarka Helga Dobrin. Državni sekretar mag. Andrej Rajh pa je dejal: »Po odstranitvi kabin bo promet skozi to območje potekal hitreje, brez ovir in zaustavljanja.«

Z odstranjevanjem kabin in ureditvijo cestne infrastrukture na nekdanjih mejnih prehodih s Hrvaško bomo nadaljevali tudi v prihodnje skladno s proračunskimi sredstvi, ki nam bodo na voljo. »V ta namen bomo z MzI podpisali sporazum o sodelovanju,« je dejala državna sekretarka Helga Dobrin.

1. januarja letos je Hrvaška vstopila v schengensko območje, ob tem je slovenska policija prenehala izvajati sistematičen nadzor meje in mejno kontrolo na vseh mejnih prehodih s Hrvaško. Na vseh nekdanjih mejnih prehodih je bil najprej vzpostavljen začasni prometni režim, v kasnejši fazi pa bo uveljavljen tudi stalni prometni režim.

Poleg Dragonje smo prejšnji mesec končali z deli na nekdanjih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje.

Leta 2025 bomo izvedli evalvacijo in oceno potreb za nadaljnjo uporabo preostale infrastrukture (objekti, nadstrešnice), kot je predvideno v Strategiji policije o njihovem delu po vstopu Hrvaške v schengensko območje.