Skoči do osrednje vsebine

Vlada imenovala posebno misijo Republike Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu OZN

Vlada Republike Slovenije je danes imenovala posebno misijo za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu (VS) Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje članstva in statusa opazovalke med 1. oktobrom 2023 in 31. decembrom 2025.
Logotip kandidature Slovenije za Varnostni svet Organizacije združenih narodov - bel golob na zeleni podlagi

Logotip kandidature Slovenije za Varnostni svet Organizacije združenih narodov | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

S tem se Slovenija odziva na prošnjo generalnega sekretarja OZN z dne 16. junija 2023, da imenuje svojega predstavnika v VS OZN ter sporoči imena namestnikov in imena nadomestnih predstavnikov. Članstvo v VS namreč zahteva dodaten angažma in opravljanje nalog, ki presegajo običajno delovanje stalnih predstavništev držav članic pri OZN.

Za vodjo posebne misije je imenovan Samuel Žbogar, trenutni državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, sicer pa profesionalni diplomat z več kot 30 leti izkušenj. Žbogar je nekdanji zunanji minister, posebni predstavnik EU na Kosovu, vodja delegacije EU v Severni Makedoniji ter nekdanji namestnik stalnega predstavnika pri OZN v času prvega članstva Slovenije v VS OZN. Bil je tudi slovenski veleposlanik v Washingtonu.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob imenovanju posebne misije za Varnostni svet izjavila: "Gre za korak v smeri krepitve zmogljivosti naše misije pred pomembno nalogo, ki jo želimo opraviti z vso odgovornostjo. Slovenija se je za izvajanje nalog članstva v Varnostnem svetu odločila za rešitev, ki jo omogoča Ustanovna listina OZN – imenovanje posebne misije. Ne gre za precedens – tudi nekatere druge države so se odločile za podobno rešitev. Veleposlanik Boštjan Malovrh ostaja stalni predstavnik Republike Slovenije pri OZN in bo vodil Misijo Republike Slovenije pri OZN v New Yorku. Skupaj z izkušnjami in znanjem Samuela Žbogarja gre po mojem mnenju za odlično kombinacijo dveh izvrstnih diplomatov. Članstvo v Varnostnem svetu je velik izziv, priložnost in privilegij, zato je prav, da strnemo vse naše diplomatsko znanje in dokažemo, da lahko Slovenija ta nacionalni projekt uspešno izvede. Osebno se zelo veselim dela z našo okrepljeno diplomatsko misijo v New Yorku."

Organizacijsko se posebna misija za Varnostni svet umešča v strukturo Stalnega predstavništva Slovenije pri OZN v New Yorku.