Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je namenila humanitarno pomoč Ukrajini in prehransko ogroženim državam

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji odločila, da nameni nujno humanitarno pomoč Ukrajini in državam, ki se soočajo s posledicami vojne v Ukrajini na področju prehranske varnosti. Pomoč v skupni višini 2,5 milijona evrov bo Slovenija namenila preko Mednarodnega odbora Rdečega križa, Svetovnega programa za hrano in Svetovne zdravstvene organizacije.

Humanitarne razmere v Ukrajini so zaradi posledic vojne še naprej izjemno težke, posebej na področju zdravstva, pomanjkanja medicinske opreme in zdravil. Hkrati lakota pesti številne druge države zaradi posledic naraščanja cen hrane na svetovnem trgu.

Vlada se je na pobudo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) odločila, da nameni en milijon evrov Ukrajini preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (angleško International Committee of the Red Cross – ICRC) za področje zdravstva in zaščite, 500 tisoč evrov pa preko Svetovne zdravstvene organizacije (angleško World Health Organization – WHO) za zdravila in medicinsko opremo.

Dodaten milijon evrov bo Slovenija namenila za pobudo "Žito iz Ukrajine", ki ga izvaja Svetovni program za hrano (angleško World Food Programme – WFP) in je namenjena prevozu žita iz Ukrajine do najbolj prizadetih afriških in azijskih držav. Če zaradi odstopa Rusije od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine čez Črno morje prevoz žita ne bo mogoč, bodo sredstva namenjena za druge programe prehranske varnosti v okviru WFP. 

Prispevki mednarodnim organizacijam dopolnjujejo pomoč, ki jo Slovenija v letošnjem letu namenja tudi v obliki podpore dvostranskim projektom, in sicer za humanitarno razminiranje preko Ustanove za krepitev človekove varnosti (angleško Enhancing Human Security - ITF) in za humanitarne projekte preko strateškega partnerja MZEZ za nujni odziv - Slovenske karitas, v skupni vrednosti 2,5 milijona evra.