Skoči do osrednje vsebine

Do ciljev Agende 2030 s politiko dialoga in sodelovanja

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je po zaključku ministrskega dela Visokega političnega foruma 2023 nastopila na zasedanju Ekonomskega in socialnega sveta Organizacije združenih narodov (ECOSOC). Svet sestavlja 54 držav članic, ki jih izvoli Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN).
Ministrica sedi za mizo in govori v mikrofon, pred njo je majhen podolgovati ekranček z napisom Slovenia

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je nastopila na zasedanju Ekonomskega in socialnega sveta Organizacije združenih narodov | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

ECOSOC je eden od glavnih organov OZN, v okviru katerega poteka usklajevanje ekonomske, socialne in okoljske dimenzije trajnostnega razvoja.

Slovenija je bila z letošnjim letom prvič od pridružitve Organizaciji združenih narodov izvoljena v ECOSOC za obdobje 2023–2025, pri čemer si bo prizadevala za uresničevanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 in prispevala k iskanju ustreznih rešitev za globalne izzive.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je sodelovala na panelu Krepitev institucij za odporen trajnostni razvoj, kjer je uvodoma spomnila, da nas tako pretekle finančne in gospodarske krize kot aktualne zdravstvene in okoljske krize pozivajo k sodelovanju in krepitvi povezanosti med znanostjo in politiko.

Poudarila je, da bomo cilje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 dosegli s pripravo politik in predpisov, ki temeljijo na podatkih, ter s povečanjem zmogljivost za preoblikovanje, izdelavo prototipov in poskusno (pilotno) izvajanje.

Ob tem je še dodala, da je pri pripravi boljše in na podatkih sloneče zakonodaje ključno sodelovanje vseh deležnikov ­ – stroke in državne uprave, katere temelj so kompetentni javni uslužbenci, civilne družbe, nevladnih organizacij, tako imenovanih think-tankov ter predvsem okrepljena vloga mladih.

Cilji Agende 2030 so dosegljivi le s politiko dialoga in sodelovanja, je svoj prispevek zaključila Ajanović Hovnikova, pri tem pa navedla, da si bo Slovenija prizadevala tudi za uresničevanje pravice do zdravega življenjskega okolja ter nizkoogljično krožno gospodarstvo, zagovarjala enakost spolov, pravice žensk, otrok in starejših na nacionalni, regionalni in globalni ravni.

Ob robu obiska se je ministrica srečala tudi z namestnico stalnega predstavnika na Stalnem predstavništvu pri OZN v New Yorku Sašo Jurečko. Predstavila ji je pregled doseganja ciljev trajnostnega razvoja in ukrepov Ministrstva za javno upravo za zagotovitev spodbudnega institucionalnega okolja. Sogovornici sta se strinjali o pomembnosti inovativnih pristopov pri oblikovanju politik ter vključevanja partnerjev iz gospodarstva, stroke, civilne družbe, mladih ter nevladnih organizacij.