Skoči do osrednje vsebine

Vlada potrdila predlog sporazuma z visokošolskim sindikatom glede vseh neplačnih zahtev

Vlada Republike Slovenije je na 59. redni seji v četrtek, 13. julija, potrdila predlog Stavkovnega sporazuma med vlado in Visokošolskim sindikatom Slovenije (VSS).

Sporazum se nanaša na rešitev zahtev, kot so: sobotno leto, ureditev dela na daljavo in določitev minimalne višine nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu, revalorizacija lestvice vrednosti sindikalnega dela, določitev enake vrednosti neposrednega pedagoškega dela, ne glede na to ali se opravlja v okviru zaposlitve ali po civilnopravnih pogodbah, individualna pravica visokošolskih učiteljev in sodelavcev do koriščenja delodajalčevega kritja materialnih stroškov osnovnega raziskovalnega, strokovnega oziroma umetniškega dela, ki je del rednih delovnih obveznosti, natančnejša določitev obsega neposredne pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev in visokošolskih sodelavcev ter starostne razbremenitve za neposredno pedagoško obveznost strokovnih sodelavcev korepetitorjev.

Vlada poudarja, da je s tem potrdila celoten obseg neplačanih zahtev sindikata. Plačne zahteve vlada rešuje ločeno, na krovnih in stebrnih pogajanjih, ki potekajo. Omembo delovnega gradiva, ki se nanaša na plačne zahteve in se je vmes že spremenilo, je vlada zato iz sporazuma umaknila.