Skoči do osrednje vsebine

Revizijski pregled evropske komisije nad delom plačilne agencije in certifikacijskega organa

Evropska komisija je med 21. in 25. novembrom 2022 v Republiki Sloveniji izvedla revizijski pregled dela plačilne agencije (ARSKTRP) in certifikacijskega organa (Urad za nadzor proračuna na Ministrstvu za finance) v povezavi z odhodki Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Evropska komisija opravlja revizije v državah članicah z namenom, da preveri, ali države ustrezno izvajajo in nadzorujejo različne sheme v okviru deljenega upravljanja skupne kmetijske politike. Če Komisija ugotovi neskladja pri izvedbi ukrepov, morajo države članice neupravičeno izplačane zneske vrniti v proračun EU. Države članice so na podlagi sklepov Komisije o finančnih popravkih v zadnjih dveh letih v proračun EU vrnile več kot 700 milijonov evrov.
 
Revizija je pokrivala izvajanje naslednjih ukrepov skupne kmetijske politike v proračunskih letih 2021 in 2022: promocijske ukrepe, pomoč v sektorju čebelarstva, prostovoljno vezano podporo za govedo, navzkrižno skladnost in ukrepe Programa razvoja podeželja 2014-2020. Izplačila, ki so bila predmet revizije, znašajo več kot 500 milijonov evrov, brez upoštevanja navzkrižne skladnosti.
 
Revizorji Komisije so na zaključnem sestanku pohvalili delo, strokovnost, učinkovitost in dobro sodelovanje revidirancev. Uradne ugotovitve so slovenski organi prejeli 30. junija 2023 Revizorji v pismu z zaključnimi ugotovitvami niso imeli večjih pripomb na postopke in delo ARSKTRP. Ugotovili pa so, da sistem za izvedbo navzkrižne skladnosti, v okviru predpisanih zahtev ravnanja za Identifikacijo in registracijo govedi (PZR 7), ni bil povsem v skladu s pravili EU, kar zadeva kontrolo obveščanja o premikih govedi. ARSKTRP pri preverjanih ni upoštevala priglasitev živali po 31. avgustu v letu zahtevka, poleg tega preverjanja niso vključevala pravočasnih priglasitev poginulih živali. Revizorji kljub navedenim ugotovitvam menijo, da je vzpostavljeni sistem navzkrižne skladnosti zelo dober, jasen in pregleden.
 
ARSKTRP je izvedla popravne ukrepe za leto zahtevka 2022 in izračunala tveganje za sklad za leti zahtevka 2020 in 2021 v višini 25.475 evrov. Ker izračunano tveganje znaša manj kot 50.000 evrov in manj kot dva odstotka zadevnih izdatkov ter so bili izvedeni popravni ukrepi, Evropska komisija za Republiko Slovenijo ne bo predlagala finančnega popravka.
 
Revizija šteje za zaključeno ob predpostavki, da bodo slovenski organi ustrezno izvedli podana priporočila.