Skoči do osrednje vsebine

Odziv na nujno sejo komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ

Današnji sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ je z vsebinskega vidika povsem neutemeljen. Ministrica dr. Asta Vrečko je na seji na kratko in argumentirano razložila, zakaj nič od očitanega ne drži.
Ministrica med razpravo

Nujna seja komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ | Avtor: Matija Sušnik

Iz njene obrazložitve nedvomno sledi, da na današnji seji niso obravnavali upravičenosti porabe javnih financ, temveč so predlagatelji predvsem uprizorili še en napad na delo ministrstva in ministrice.

Ministrstvo za kulturo je v skladu z Zakonom o Prešernovi nagradi nagrajenki Svetlani Makarovič izplačalo nagrado v skladu z veljavnim sklepom Upravnega odbora Prešernovega sklada in glede na javno izraženo voljo nagrajenke, da bo sprejela nagrado, ki ji je vsa ta leta pripadala.

»Na Ministrstvu za kulturo smo temeljito preverili zakonske in pravne podlage ter veljavnost sklepov Upravnega odbora Prešernovega sklada. Ugotovili smo, da je Upravni odbor Prešernovega sklada na podlagi Zakona o Prešernovi nagradi na svoji seji 27. decembra 1999 sprejel sklep o podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, s katerim je med drugim odločil, da Prešernovo nagrado v letu 2000 prejme Svetlana Makarovič in da je Prešernova nagrada vredna 2.000.000,00 tolarjev.

Ugotovili smo tudi, da denarna nagrada Svetlani Makarovič ni bila nikoli izplačana. Ugotovili smo tudi, da navedeni sklep ni bil nikoli spremenjen oziroma odpravljen ali razveljavljen, saj ga v nobeni sestavi Upravni odbor Prešernovega sklada ni nikoli spremenil, zato je še vedno pravno veljaven in torej predstavlja podlago za izpolnitev obveznosti. Za izplačilo pa skrbi Ministrstvo za kulturo. Svetlani Makarovič je bila nagrada podeljena, sedaj pa tudi izplačana.

Na podlagi še vedno veljavnega sklepa in obveznosti ter ob javno izraženi volji nagrajenke, da bo nagrado sprejela, smo se odločili, da Svetlani Makarovič nakažemo v evre preračunan znesek denarne nagrade.

Prešernove nagrade so najvišja priznanja na področju kulture in umetnosti v Sloveniji. Ministrstvo za kulturo si prizadeva za ohranitev visokih strokovnih standardov pri podeljevanju nagrad Prešernovega sklada,« je še povedala ministrica dr. Asta Vrečko.