Skoči do osrednje vsebine

Slovenija želi okrepiti svojo prisotnost na Bavarskem

V nadaljevanju obiska Nemčije je slovenska delegacija pod vodstvom državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevža Frangeža obiskala BMW in se srečala s predstavniki gospodarskega ministrstva Bavarske. Obisk delegacija danes zaključuje ob seznanjanju z delovanjem ekosistemov za rast zagonskih in hitrorastočih podjetij.

Državni sekretar Matevž Frangež se je včeraj v Münchnu srečal s podpredsednikom BMW Group za vladne zadeve Glennom Schmidtom in z njim govoril o možnostih vključitve slovenske avtomobilske industrije v dobaviteljske verige nemškega koncerna v času zelene in digitalne transformacije. Schmidt je pohvalil dosedanje sodelovanje in zanesljivost 40-ih slovenskih dobaviteljev, ki razvijajo in izdelujejo zahtevne komponente za zgornji del BMW-jeve modelske palete, odprti pa ostajajo za krepitev sodelovanja in za slovenske inovacije. Med drugim so na sestanku govorili tudi o možnem povezovanju na področju zagonskih in hitro rastočih podjetij.

BMW ima tako kot Porsche, Mercedes-Benz Group in druga velika nemška podjetja svoje podjetniške pospeševalnike in sklade tveganega kapitala, ki so lahko odličen partner za slovenska podjetja. »Partnerjem v BMW smo predstavili strateške ambicije Slovenije za preobrazbo naše avtomobilske industrije in zagonskega ekosistema. BMW pa nam je predstavil svojo zeleno in razvojno strategijo, da bomo lahko še bolje vključevali slovenske inovacijske in proizvodne potenciale v njihove načrte,« je povedal državni sekretar Matevž Frangež.

Slovenska delegacija se je na bilateralnem srečanju sestala tudi z Georgom Schmidtom iz bavarskega Ministrstva za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo. Državni sekretar Frangež je na srečanju izpostavil željo, da se spodbudi večja prisotnost bavarskega industrijskega, zagonskega in finančnega ekosistema v Sloveniji, še posebej za okrepitev razvojnih in inovacijskih aktivnosti. S sogovorniki so se dogovorili za pripravo načrta tehnologij in inovacij, ki bo omogočil konkretno razvojno povezovanje podjetij, pa tudi za dvostranske poslovne (angleško business to business - B2B) pogovore avtomobilskega sektorja ob letošnji mednarodni avtomobilski razstavi IAA, ki bo septembra v Münchnu. Slovenija sicer na Bavarsko izvozi za dobro četrtino gospodarske menjave z Nemčijo. Nemški sogovorniki so izpostavili, da je Slovenija med redkimi državami, ki imajo močan presežek v trgovinski menjavi z Bavarsko, saj izvoz dosega 2,228 milijarde evrov in uvoz 1,128 milijarde evrov. Glede na leto 2021 je bila lani zabeležena skoraj 35-odstotna rast blagovne menjave. Z nemškimi kolegi bomo pogovore nadaljevali novembra, ko bo v Ljubljani zasedala Slovensko-bavarska mešana komisija.

Slovenska delegacija je obiskala tudi UnternehmenTUM, osrednje inovacijsko središče za zagonska podjetja, ki povezuje obe münchenski univerzi, industrijo in številne sklade tveganega kapitala. Z dr. Helmutom Schönenbergerjem, direktorjem UnternehmenTUM, je državni sekretar Matevž Frangež iskal možnosti medsebojnega sodelovanja, vključevanja slovenskih zagonskih podjetij in raziskovalnih institucij ter govoril o povezovanju slovenskih inovacij v industrijske verige na Bavarskem. Z UnternehmenTUM imamo sicer dogovorjen tudi skupni projekt MobilitySlovenia, ki je namenjen povezovanju nemških in slovenskih idej, podjetij in industrije o trajnostni mobilnosti.

Slovenska delegacija si je danes ogledala še središče kreativnih in zagonskih industrij Werkviertel Mitte, ki je odličen primer revitalizacije nekdanjega industrijskega kompleksa. Delegacija je obiskala tudi pospeševalnik InsurTech in CDTM, center za digitalne tehnologije in management.

Maja Vidovič Tomanič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, je ob tem napovedala močnejše povezovanje slovenskega okolja za zagonska podjetja z bavarskim: »Slovenski podjetniški sklad v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport načrtuje nove sklade tveganega kapitala, kjer želimo z javnimi sredstvi spodbuditi tudi mednarodni zasebni kapital za vlaganja v slovenska prebojna podjetja. V Münchnu je velika prisotnost tveganega kapitala, zato je tukaj veliko priložnosti za naša podjetja. S partnerji smo začrtali tudi možnosti za zagon novega pospeševalnika za start-upe na Bavarskem.«

Intenziven obisk slovenske delegacije v Baden-Wurtembergu in na Bavarskem je odlično organizirala generalna konzulka Slovenija v Münchnu Maša Šiftar. Delegaciji je predstavila idejo za odprtje slovenskega središča, kjer bi na enem mestu povezali konzulat, slovensko turistično in gospodarsko predstavništvo ter prostor za dogodke. »Na Bavarskem živi tudi močna slovenska skupnost, pripravljena pomagati Sloveniji pri gospodarskem preboju v sodelovanju z bavarskim gospodarstvom. Tukaj je toliko priložnosti za inoviranje novih tehnologij, da mora Slovenija okrepiti svojo prisotnost, Bavarska pa je tudi odlična odskočna deska za prodor na globalni trg,« je povedala generalna konzulka Maša Šiftar.

Ob robu obiska v Baden-Württembergu se je državni sekretar Matevž Frangež, sicer pristojen tudi za turizem, včeraj srečal z vodstvom najstarejše nemške kobilarne Marbach v Baden-Württembergu. Ta je del svetovne Unescove dediščine in ima več kot 500-letno tradicijo delovanja. Z vodstvom kobilarne je govoril o medsebojnem sodelovanju s Kobilarno Lipica, ki tudi med nemškimi poznavalci uživa velik ugled. Sogovorniki so identificirali več možnosti za sodelovanje pri skupnih projektih v okviru podonavske in alpske strategije.