Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni center za umetno inteligenco bo najverjetneje zaživel že do konca leta

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič sta se v prostorih Ministrstva za digitalno preobrazbo sestala s potencialnimi deležniki bodočega slovenskega centra za umetno inteligenco, z namenom povezovanja na področju umetne inteligence v Sloveniji.
Udeleženci posveta sedijo za mizo in razpravljajo

Srečanje na temo umetne inteligence | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Tema sestanka je bila vzpostavitev slovenskega centra za umetno inteligenco in pa urejanje statusa Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (angleško International Research Centre for Artificial Intelligence – IRCAI). Ministra sta v ta namen gostila rektorje slovenskih univerz, direktorja Instituta Jožef Stefan ter predstavnike Kemijskega inštituta in Tehnološkega foruma, direktorico IKT horizontalne mreže, vodjo Sekcije za podatkovno znanost in umetno inteligenco pri Združenju za informatiko in telekomunikacije na Gospodarski zbornici Slovenije ter predstavnika Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco. 

Na sestanku je bila sodelujočim predstavljena okvirna ideja bodočega nacionalnega centra za umetno inteligenco. Poudarek bo predvsem na sodelovanju in izmenjavi znanj in izkušenj, center pa bi, po trenutnih načrtih, predstavljal neodvisno stičišče za inovacije in razvoj rešitev podprtih z umetno inteligenco. Glavni cilji slovenskega centra za umetno inteligenco bi bile uporabne tehnološke in družboslovne raziskave in razvoj na področju umetne inteligence ter spodbujanje celotnega inovacijskega cikla – od raziskav, inovacij, uvajanja in uporabe umetne inteligence . Prav tako bi center nudil agilne razvojne metode, delali pa bi tudi na povečevanju mednarodne prepoznavnosti Slovenije in mednarodnem sodelovanju. 

Ker je šlo za prvi tovrstni sestanek v tako obširni zasedbi strokovnjakov, je bilo idej in predlogov veliko. Glavni zaključki sestanka so bili, da je nujno potrebno sodelovanje s predstavniki gospodarstva, pri samem oblikovanju centra pa, da bo treba pozornost nameniti infrastrukturi, regulaciji umetne inteligence in oblikovanju projektne pisarne za učinkovito koordinacijo med vsemi deležniki. 

Naslednji tovrstni sestanek bo na sporedu ponovno jeseni, kjer se pričakuje, da bodo deležniki nadaljevali s konkretnimi idejami in načrti za ustanovitev nacionalnega centra za umetno inteligenco.