Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. julija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.18 si je v bližini Krnskih jezer, občina Bovec, planinec poškodoval nogo. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec, v dolino pa ga je prepeljal helikopterjem LPE z dežurno ekipo GRS z Brnika.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.24 je pod Skoznim, občina Nova Gorica, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Padalec je nepoškodovan sam sestopil z drevesa, reševalci HRI pri MO Nova Gorica pa so sneli padalo in padalca pospremili do Šmihela, od koder so ga gasilci JZ GRD GE Nova Gorica prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.53 sta v Pristavi pri Mestinju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so eno osebo pregledali na kraju dogodka.

Ob 17.21 so na Celjski cesti v Velenju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Velenje so tri poškodovane osebe prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.21 sta v Prešernovi ulici v Tolminu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 9.00 sta v Kidričevem trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje motornih tekočin in nevtralizirali že iztekle ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.51 je v naselju Znojile pri Krki, občina Ivančna Gorica, gorel leseni objekt na kmetiji nad vasjo. Požar, ki je uničil objekt v velikosti 4 x 3 metre v celoti, so pogasili gasilci PGD Krka, Zagradec in Muljava.

Ob 19.21 se je v Osenjakovi ulici v Ljubljani kadilo iz skupnih garaž. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje - Novo Polje so ob prihodu na kraj ugotovili, da gori manjši kup sena v kletni etaži skupnih garaž. Gasilci so pogasili žerjavico, prezračevanje objekta ni bilo potrebno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.31 je v Seči, občina Piran, gorelo grmičevje in trava. Gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje so pogasili požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov.

Ob 20.51 se je v Seči, občina Piran, ponovno kadilo na požarišču popoldanskega požara. Gasilci JZ GB Koper so pogasili dva tleča štora.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.01 je v Ribnici v bližini gozda gorel kup električnih kablov. Gasilci PGD Ribnica so pogasili požar na površini okoli 18 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.06 so na cesti v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorele avtomobilske pnevmatike. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 3.59 so v naselju Lokve, občina Črnomelj, goreli zabojniki za smeti. Požar, ki je uničili tri zabojnike, so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 11.42 je v naselju Gorenje Blato v občini Škofljica zaradi napake na varnostnem ventilu uhajal plin iz vkopane cisterne. Gasilci GB Ljubljana so omejili gibanje na območju okoli 50 metrov, izklopili elektriko na vseh okoliških objektih ter vzpostavili merilni monitoring. Ker je veter ves čas rahlo pihal je v okolici na razdalji okoli 2 metra koncentracija padla na 0 procentov. Sanacijo napake so opravili delavci podjetja Butan plin.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.34 so v naselju Dobrovlje, občina Zreče, gasilci PGD Zreče na površini okoli 6 kvadratnih metrov nevtralizirali razlito motorno olje, ki je izteklo iz tovornega vozila.

Ob 19.29 so v naselju Velika Pirešica v občini Žalec opazili onesnaženje potoka Pirešica. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pregledali okolico, namestili pivnike in ugotovili, da količina onesnaženja ne povzroča nevarnosti za potok in vodni živelj. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.22 je bil na površini reke Dobličice v Črnomlju opažen oljni madež. Gasilci PGD Črnomelj so pregledali kraj in ugotovili, da po reki v dolžini skoraj enega kilometra teče črna oljna snov. Postavili so lovilna črevesa in pivnike, ki jih bodo nadzirali in po potrebi menjali. Obveščeni so bili ribiči, policija in inšpektor za okolje.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Nova Gorica

Ob 14. 00 je po podatkih Agencije RS za okolje na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica v Trnovskem gozdu (nadmorska višina 950 m) vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. V Novi Gorici je bila izmerjena urna vrednost ozona 182 μg/m3, povprečna 8-urna pa 129 μg/m3, na Otlici pa je bila izmerjena urna vrednost 186 μg/m3, povprečna 8-urna pa 144 μg/m3. Tekom dneva se vrednosti ozona lahko spremenijo, zato priporočajo sprotno spremljanje urnih vrednosti ozona na spletni strani ARSO in da na podlagi le teh prilagodite aktivnosti na prostem.

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v četrtek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.48 so v bližini naselja Steske, občina Nova Gorica, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta varno odstranila ročno bombo, mase 1,2 kg, avstroogrske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 20.22 so na Planinski cesti v Sevnici gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Celje

Ob 19.49 so na Šaleški cesti v Velenju gasili PGE Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili 6 oseb.

Izpostava Kranj

Ob 12.12 sta na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, v poslovni stavbi podjetja ACRONI, osebi ostali ujeti v okvarjenem dvigalu. S tehničnim posegom so ju rešili gasilci GARS Jesenice.

Ob 13.50 je na Stari Cesti v Kranju zaradi tehnične napake otrok ostal zaklenjen v vozilu. Gasilci GARS Kranj so ga s tehničnim posegom rešili iz vozila in izročili mami.

Ob 17.30 so na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, gasilci PGD Bistrica pri Tržiču v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.10 je v Ptujski ulici v Ljubljani v stanovanju iztekala voda izpod umivalnika. Gasilci GB Ljubljana so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Maribor

Ob 20.34 so v naselju Koprivnik, občina Rače-Fram, gasilci PGD Fram razžagali in odstranili padlo drevo s cestišča.

Izpostava Postojna

Ob 10.54 se je v Skladiščni ulici v Sežani občanki zaklenilo osebno vozilo, v njem pa se je nahajal majhen otrok. Gasilci ZGRS Sežana so razbili steklo vozila, odprli vrata ter rešili otroka. Reševalci NMP Sežana so otroka in mater odpeljali v ZD Sežana, kjer so otroka oskrbeli.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje so ob nevihtah v sredo ponoči in v četrtek možna tudi krajevna neurja. V sredo bo sredi dneva in popoldne po nižinah še velika toplotna obremenitev.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/