Skoči do osrednje vsebine

Ministra Boštjan Poklukar in Alenka Bratušek obiskala Regionalni nadzorni center Ljubljana

Na Ministrstvu za notranje zadeve, Ministrstvu za infrastrukturo in v družbi DARS se zavedamo pomembnosti ohranjanja in izboljšanja pretočnosti avtocest in hitrih cest. Problematika naraščanja prometa predstavlja izziv za celotno družbo, zato je uprava družbe DARS v Regionalnem nadzornem centru Ljubljana gostila ministra mag. Alenko Bratušek in Boštjana Poklukarja.

Predsednik uprave DARS mag. Valentinin Hajdinjak je bil vesel današnjega obiska, na katerem so predstavili delo družbe DARS in prejeli podporo za nadaljnje delo v luči večje pretočnosti in varnosti na naših avtocestah. »Ministrico in ministra smo seznanili s projekti tako imenovanih pametnih avtocest, digitalizacijo in implementacijo inteligentnih transportnih sistemov, ki bodo olajšali upravljanje, vodenje in nadzor prometa. Vesel sem tudi napovedi ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije, da se bo prisotnost policije na avtocestnem omrežju še povečala, prav tako pa bo zagotovljena stalna prisotnost policista v našem nadzornem centru, kar pripomore k lažji koordinaciji in boljšim ukrepom v primeru izrednih dogodkov na avtocesti,« je še povedal mag. Valentin Hajdinjak.

Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek je ob obisku izrazila zadovoljstvo, saj smo glede digitalizacije upravljanja prometa na pravi poti, pri čemer ima pomembno vlogo tudi Nacionalni center za upravljanje prometa kot del infrastrukturnega ministrstva s sedežem v teh prostorih v Dragomlju.

»S projekti, ki so nam bili danes predstavljeni, se trudimo in v doglednem času tudi bomo uspeli upravljanje prometa toliko izboljšati, da bodo tudi gneče in zastoji na cestah seveda manjši,« je poudarila in ob tem povedala, da je sodelovanje med inštitucijami več kot dobro. Ljudi je prosila za razumevanje, saj je v teku veliko obnov na cestah in železnicah, zaradi česar je tudi več zastojev na avtocestah in državnih cestah. »Ko bodo te obnove končane, ko bodo projekti, o katerih smo danes govorili, končani, bo situacija na naših cestah absolutno boljša,« je zagotovila. V izjavi je izrazila tudi zadovoljstvo, da je kljub reorganizaciji avtocestne policije policistov na avtocestah enako oziroma po besedah vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije celo večje.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je poudaril, da moramo za zagotavljanje varnosti delovati vsi skupaj – pristojna ministrstva, DARS in tudi vsi udeleženci v prometu. Nadzorni center, ki sta si ga ogledala z ministrico Bratušek, je po njegovih besedah eden bolj modernih tovrstnih centrov v Evropi. »Slišali smo ogromno dobrih rešitev, predvsem pa tudi ogromno predlogov, ki se bodo v naslednjih letih uvajali v področje prometa.«

V tem centru občasno deluje tudi policist, v naslednjem obdobju pa bomo zaradi hitrega pretoka informacij in odzivanja na dogodke poskusili zagotoviti stalno ekipo policije.

Minister je povedal tudi, da je slovenska policija tudi po ukinitvi avtocestne policije vsakodnevno prisotna na avtocestah in hitrih cestah. »V tem trenutku je 11 patrulj na avtocestnem križu, v naslednjem letu pa želimo število patrulj na slovenskih avtocestah še povečati.« Na slovenskih avtocestah ne delujejo samo patrulje prometne policije, ampak tudi patrulje za izravnalne ukrepe, je še povedal minister in dodal, da se enote za izravnalne ukrepe ukvarjajo tudi s preprečevanjem nezakonitih migracij na slovenskih cestah.

Minister je pozval voznice in voznike, naj spremljajo prometne informacije in razmere na cestah, v prometu pa naj spoštujejo predpise. »Slovenska policija bo na avtocestah manj opozarjala in več ukrepala,« je zaključil minister.

Na spletni strani DARS je objavljeno podrobnejše sporočilo za javnost o dogodku.