Skoči do osrednje vsebine

Kako se spopasti s sovražnim govorom?

Sovražni govor se pojavlja v vseh družbah, ne glede na to, ali gre za govor brez povezave ali na spletu. Včasih je težko oceniti, kdaj je komentar mišljen kot sovražni govor - zlasti če je izražen v virtualnem svetu. Prav tako se lahko zdi preobremenjujoče, če se poskušate spopasti z očitno sovražno vsebino.

Vendar obstaja veliko načinov, kako lahko zavzamete neko stališče, tudi če osebno niste žrtev sovražnega govora. In tako lahko spremenite stvari na bolje. Na spletu ali zunaj njega moramo vsi ravnati odgovorno, da preprečimo širjenje sovraštva in napačnih informacij. Oglejte si kampanjo Združenih narodov #PledgetoPause in izvedeli boste, zakaj je pomembno, da razmislite, preden delite vsebino na spletu. Naučite se, kako to storiti odgovorno - ne glede na to, ali posredujete sporočilo, delite zgodbo na svojih družabnih omrežjih ali gledate videoposnetek.

V digitalnem svetu prav tako pogosto naletimo na napačne informacije in škodljive vsebine, vendar je razmeroma enostavno preveriti, ali je najdena vsebina zanesljiva. Če želimo odkriti napačne in pristranske informacije, vključno s propagando sovražnega govora, obvezno preverite izvor vsebine s pomočjo iskalnikov, orodij za preverjanje dejstev in drugih zanesljivih virov. Prenesemo lahko tudi slike in jih preverimo s pomočjo orodja za iskanje slik, da ugotovimo, kje so se najprej pojavile.

V digitalnem svetu se moramo naučiti reagirati kadar koli je to mogoče. Ne smemo molčati, tudi, ko so tarča napadov drugi. Mirno, a odločno se moramo oglasiti proti sovražnemu govoru tako, da jasno pokažemo, da se z vsebino izjave ne strinjamo. Dobro je tudi, da napačne informacije ovržemo z dejstvi in navedemo zanesljive vire, s katerimi svoje trditve le še potrdimo.

Eden od načinov boja proti sovražnemu govoru je širjenje lastnega nasprotnega govora, da sovraštvo ne bi postalo prevladujoča zgodba. Sovražno vsebino lahko spodkopate s pozitivnimi sporočili, ki širijo strpnost, enakost in resnico v obrambo tistih, ki so tarča sovraštva. Javno zavzemanje za ljudi, ki so tarče sovražnega govora, in izražanje solidarnosti z njimi dokazuje, da je zavračanje sovraštva odgovornost vsakega posameznika.

Večina spletnih platform in skupnosti ima pravila za ohranjanje spoštljivih uporabniških razprav in vam omogoča, da sovražna sporočila preprosto prijavite administratorjem ali moderatorjem. Preberite smernice in nasvete za platforme družbenih medijev, ki uporabnike ščitijo pred nadlegovanjem in sovražnim govorom. V resnejših primerih - ki lahko pomenijo spodbujanje k nasilju, nadlegovanje in/ali grožnje, prepovedane z zakonom - obvestite organizacije, ki se borijo proti sovražnemu govoru, in/ali vložite pritožbo na policijo (ali državno tožilstvo). V nekaterih državah so na voljo spletna orodja, ki olajšajo prijavo sovražnega govora.

Pri ozaveščanju o sovražnem govoru - na spletu ali zunaj njega - lahko pomagamo že tako, da se z družino in prijatelji pogovorimo o tem, kako lahko sovražna vsebina škoduje družbi. Zavzemajmo se za odgovorno ravnanje ter delimo javne kampanje in izobraževalne vire.

Organizacija združenih narodov je objavila izvirni članek (v angleščini).