Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. julija 2023

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 11.30 se je v Bistriškem vintgarju, občina Slovenska Bistrica, sprožil zemeljski plaz na pohodno pot. Gasilci PGD Zgornja Bistrica in delavci Komunale Slovenska Bistrica so z mrežo zavarovali kraj dogodka in postavili obvestila o nevarnosti. Pohodniška pot v Bistriškem vintgarju je do nadaljnjega zaprta za pohodnike.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.29 je pod izvirom reke Soče v Trenti, občina Bovec, pohodnik padel pod pohodno potjo in se huje poškodoval. Gorski reševalci GRS Bovec so na kraju poškodovanca oskrbeli in ga pripravili za dvig v helikopter LPE, ki ga je v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.55 sta na regionalni cesti Velenje–Arja Vas, pri odcepu za Dobrno, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter odstranili vozila s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.21 sta na Podutiški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so pregledali osebe, ki so bile v vozilih. Za čiščenje cestišča bo poskrbelo cestno podjetje.

Ob 19.49 sta na ljubljanski severni obvoznici med izvozom Jarše in rondojem Tomačevo trčili osebni vozili, eno od teh se je prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Nepoškodovani udeleženci so sami prišli iz vozil. Na kraju je bila tudi policija in delavci DARS-a.

Ob 20.21 je v naselju Rožično v Kamniku padel kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanega kolesarja, ki so ga slednji prepeljali na urgenco Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.24 sta na regionalni cesti Nova Gorica–Tolmin pri naselju Plave, občina Kanal ob Soči, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in na osebnih vozilih odklopili akumulatorja. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba, oskrbeli so jo reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 7.28 je na glavni cesti med naseljema Hrušica in Podgrad, občina Ilirska Bistrica, prišlo do prometne nesreče, v kateri so bili udeleženi motorno kolo, tri osebna in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in PGD Podgrad so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega motorista. Reševalci NMP Ilirska Bistrica so ga prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.55 je v podjetju v naselju Loče v občini Slovenske Konjice zagorel silos z žagovino. Gasilci PGD Loče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.58 so med pregledom požarišča opazili novo žarišče na večstanovanjskem objektu na Clevelandski ulici v Ljubljani. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, so kriminalisti pogasili žarišče. Gasilci so pogorišče ponovno pregledali s termovizijsko kamero, vendar novih žarišč niso odkrili.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.04 je v Gorenji Stari vasi, občina Škocjan, zagorela pečica v kuhinji stanovanjske hiše. Ogenj je pogasila lastnica. Gasilci PGD Zagrad so preventivno pregledali ostale elemente kuhinje, električar pa je odklopil pečico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.20 je na bencinski črpalki na Prevaljah gorelo osebno vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Prevalje so požar pogasili in odklopili akumulator.

Ob 15.33 je v Vodrižu občina Slovenj Gradec zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Podgorje so požar pogasili in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.55 so v bližini naselja Merljaki, občina Renče - Vogrsko, ob žitnem polju gorela drva. Gasilci PGD Renče - Vogrsko so požar pogasili in okolico požarišča preventivno zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 14.36 se je v Frankovem naselju v Škofji Loki širil vonj po plinu v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Škofja Loka in Trata so evakuirali stanovalce, pregledali objekt in našli vzrok uhajanja, odklopili štedilnik in prepovedali njegovo nadaljnjo uporabo ter prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 17.48 je na Cesti Ste Marie aux Mines v Tržiču iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so nevtralizirali izteklo olje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.33 je v vodnem zbiralniku v Poslovni coni Žeje pri Komendi prišlo do pogina rib. Na kraju so gasilci PGD Moste in PGD Kamnik izvedli hitro analizo vode, ki ni pokazala večjega onesnaženja. Aktiviran je bil tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto, ki je ugotovil nizko vsebnost kisika v vodi in bo izvedel njeno nadaljnjo analizo. Lastnik zbiralnika bo prevzel sanacijo nastale škode. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.09 so na cesti Birčna vas–Uršna sela, občina Novo mesto, opazili večji naftni madež. Gasilci GRC Novo mesto so skupaj z delavcem CGP Novo mesto na dolžini okoli 800 metrov madež nevtralizirali in ga sprali z vodo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.44 so delavci pri strojnih delih na gradbišču pri Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, izkopali neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta identificirala in odstranila topovsko granato kalibra 120 mm, mase 13 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1.svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja primerno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.38 so na Stantetovi ulici v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi in obvestili pristojni servis.

Izpostava Koper

Ob 9.01 je bila v Ulici Vena Pilona v Kopru ujeta oseba v dvigalu večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so osebo rešili iz dvigala in obvestili serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 15.11 je v naselju Podreča, občina Kranj, oseba padla v stanovanju. Reševalci NMP Kranj so z rezervnim ključem odprli vrata in oboleli osebi nudili pomoč. Gasilci GARS Kranj pa so pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.32 je Ob žici v Ljubljani v sedmem nadstropju večstanovanjskega objekta otrok ostal ujet v dvigalu. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili nepoškodovanega otroka.

Ob 12.12 je na lokalni cesti Sv. Trojica–Javoršica v občini Domžale padla oseba na invalidskem vozičku. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane in jo prenesli v reševalno vozilo, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 11.27 so v Ulici Nikole Tesle v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali mesto pristanka helikopterja HNMP SV in reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Izpostava Ptuj

Ob 16.55 se je v Apačah, občina Kidričevo, na streho gospodarskega poslopja podrlo drevo. Gasilci PGD Apače in Ptuj so drevo odstranili in prekrili okoli 6 kvadratnih metrov poškodovane strehe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.54 so na Leški cesti v Mežici gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bila zaklenjena obolela oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/