Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar v Pivki: Pomembno je ohranjati našo dediščino

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci je obiskal Park vojaške zgodovine Pivka, kjer se je sestal z direktorjem muzeja Jankom Boštjančičem.

Park vojaške zgodovine je od Ministrstva za notranje zadeve novembra 2021 v hrambo simbolično prevzel odsluženi policijski čoln P-111 in ga umestil v muzejsko postavitev. Od aprila lani pa je del muzejske razstave tudi odsluženi policijski helikopter Agusta Bell AB-212.

Minister je ob današnjem obisku poudaril pomen muzejske postavitve, ki hrani bogato vojaško dediščino in dediščino nacionalnovarnostnega sistema. »Park vojaške zgodovine nam je vsem Slovencem lahko v ponos, saj nudi izjemen vpogled v dogodke osamosvajanja Slovenije kot ene ključnih zgodovinskih mejnikov naše samostojne in neodvisne države.« Vodstvi ministrstva in parka, ki imata sklenjen dogovor o načinu hrambe in obnove ter vzdrževanju helikopterja, sta se zavzeli za krepitev sodelovanja in čimprejšnjo pripravo načrta obnove in vzdrževanja čolna.

Ob tej priložnosti si je minister ogledal razstavo Pot v samostojnost, ki vsebuje tudi policijske eksponate. Ti prikazujejo pomembno vlogo slovenske policije med osamosvojitveno vojno leta 1991 in dogodkov pred tem, ki so nas popeljali do prelomnih trenutkov.