Skoči do osrednje vsebine

Dvostransko srečanje kulturnih ministric Slovenije in Hrvaške v Zagrebu

V Zagrebu sta se na delovnem sestanku sestali slovenska ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in hrvaška ministrica za kulturo dr. sc. Nina Obuljen Koržinek s svojima delegacijama. Glavne teme delovnega sestanka so bile področje uprizoritvenih umetnosti in področja filma.

Ministrici sta se dotaknili tudi reševanja odprtih nasledstvenih vprašanj nekdanje skupne države Jugoslavije, ponovne vzpostavitve razstavnih prostorov nekdanje skupne države v Auschwitzu ter obnove spominskega parka Kampor na Rabu. Slednje je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja iz leta 1953. Letos mineva 30 let od arhitektove smrti, zato je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto. Spominski park je nujno potreben obnove, saj nekaterim kamnitim delom in obelisku grozi, da se bodo porušili.

Delegaciji sta si izmenjali primere dobrih praks v primeru mreže gledališč, mreže za postprodukcijo in mobilnost ter institucionalizacijo in profesionalizacijo sodobnega plesa. Na področju filma sta delegaciji govorili o koprodukcijskem sodelovanju med državama in koprodukcijskem skladu, ki sta ga skupaj ustanovila Slovenski filmski center (SFC) in Hrvaški avdiovizualni center (HAVC). Delegaciji sta izmenjali izkušnje pri spodbujanju domače filmske produkcije in vzpostavljanju novih finančnih virov.