Skoči do osrednje vsebine

Matematičnemu fiziku prof. dr. Tomažu Prosenu že drugi projekt ERC za uveljavljene raziskovalce

Profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani prof. dr. Tomaž Prosen je prejemnik že drugega projekta Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC), namenjenega uveljavljenim raziskovalcem. Gre za najprestižnejši znanstveni projekt, ki ga lahko prejme posamezni raziskovalec.
Prof. dr. Tomaž Prosen

Prof. dr. Tomaž Prosen | Avtor: Peter Irman

Prejel ga je za projekt QUEST (v angleščini Quantom Ergodicity: Stability and Transitions). Višina pridobljenih sredstev znaša nekaj več kot 2,1 milijon evrov. Prof. dr. Tomaž Prosen je s svojo skupino eden redkih v evropskem merilu in edini v Sloveniji, ki je uspel financiranje pridobiti že drugič. Za izjemen dosežek mu iskreno čestitamo.

Hkrati gre za izjemen dosežek Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, za katero je to že enajsti projekt ERC. S tem vnovič dokazuje, da nudi izjemno kakovostno raziskovalno okolje raziskovalkam in raziskovalcem ter njihovim skupinam.

V projektu QUEST dr. Prosen raziskuje robustnost kvantnega kaosa in kvantne ergodičnosti na zunanje motnje. Gre za osnovne raziskave na področju matematične statistične fizike. »V naši skupini smo v zadnjih letih identificirali eno takšno točno rešljivo paradigmo, ki ji pravimo dvojno unitarni sistemi, in kjer lahko dokažemo eksponentno hitro relaksacijo v termodinamsko ravnovesje,” pojasnjuje dr. Prosen. Študij dvojno unitarnih sistemov je zadnja dve do tri leta postal zelo aktualen, saj ti sistemi med drugim ponujajo idealno platformo za testiranje kvantnih računalnikov.

Raziskovalni projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnice in dobitnike, ki jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev širše raziskovalne skupnosti.

ERC vsako leto izbere in financira najbolj kreativne raziskovalke in raziskovalce – ne glede na njihovo nacionalnost ali starost –, da izvajajo svoje projekte v Evropi. Ponuja štiri dolgoročne in finančno bogate sheme raziskovalnih projektov: projekt ERC za začetek samostojne raziskovalne poti (angleško Starting Grant), projekt ERC za utrditev samostojne raziskovalne poti (angleško Consolidator Grant), projekt ERC za uveljavljene raziskovalce (angleško Advanced Grant) in projekt ERC za sinergijo raziskav (Synergy Grant).

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, zato skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS) krepimo nacionalne podporne ukrepe za raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji, ki načrtujejo prijavo na razpise ERC in tudi v času izvajanja pridobljenih projektov. Verjamemo, da ta dolgoročna podpora prispeva k uspešnosti prijav iz Slovenije, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila, kar je ob obisku Slovenije 8. junija letos poudarila tudi predsednica ERC prof. Maria Leptin.