Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. julija 2023.

Potresi

Ob 22.09 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Žužemberka, 41 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij v okolici Žužemberka. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 21.37 je na Cesti talcev na Jesenicah meteorna voda tekla skozi streho v stanovanje. Gasilci GARS Jesenice so na stanovanjskem objektu zamenjali štiri strešnike in tako preprečili nadaljnje zamakanje.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.54 se je na Golici, občina Jesenice, pri zdrsu poškodoval planinec. Reševalci GRS Jesenice so ga skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik oskrbeli in s policijskim helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 18.09 se je pri kolesarjenju iz Preval proti Podljubelju, občina Tržič, poškodoval kolesar. Posredovali so reševalci GRS Tržič.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 1.42 je v naselju Razbor, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo s ceste, trčilo v drevo in pristalo na boku. Gasilci PGE Celje so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo obrnili na kolesa ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 15.05 je v Dekanih, občina Koper, voznik z osebnim vozilom zaradi slabosti zapeljal s cestišča in trčil v zid. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 je na Ljubljanski cesti na Igu osebno vozilo zapeljalo s cestišča ter se prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter s tehničnim posegom iz vozila rešili dve poškodovani osebi. Reševalci NMP so ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.51 so na Celovški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili in avtobus. Eno osebno vozilo je obstalo na cestišču, drugo pa je zapeljalo čez pločnik in trčilo v drevo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine s cestišča ter z vozila odstranili podrto drevo. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.23 sta na Betnavski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in do prihoda policije usmerjali promet. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.37 se je v naselju Prvačina v občini Nova Gorica osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, osebno vozilo obrnili na kolesa in odstranili s cestišča ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 7.11 sta na Tovarniški cesti, občina Kidričevo, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.47 je na Selah, občina Slovenj Gradec, voznik izgubil kontrolo nad osebnim vozilom, pri čemer je vozilo obtičalo na strehi. Gasilci PGD Slovenj Gradec in KGZ Ravne so zavarovali kraj dogodka, vozilo obrnili na kolesa ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.27 je na Kromberški cesti v Novi Gorici zagorelo v elektro omarici v gostinskem objektu. Požar so pogasili delavci v lokalu, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pa so prezračili prostore in opravili pregled omarice.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 13.50 je na hitri cesti Koper–Bertoki zaradi zablokiranega zadnjega kolesa zagorelo tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so ga ohladili.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.12 se je v Kopališki ulici v Zagorju ob Savi kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Zagorje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, ohladili vozilo in s tem preprečili razvoj požara.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 21.07 so na Spodnjem Plavžu na Jesenicah na parkirišču goreli odpadki. Gasilci GARS Jesenice so pogasili manjši požar.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.54 se je v ulici Pod gradom v Slovenj Gradcu iz kanalizacijskih jaškov ponovno širil vonj po plinu. Gasilci PGD Slovenj Gradec so izvedli več meritev, ki so pokazale, da koncentracija plina pada. Nevarnosti za zdravje ljudi ni. Izpiranje jaškov bo izvedlo komunalno podjetje JKP Slovenj Gradec.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.08 je v Ožbaltu, občina Podvelka, iz poškodovanega rezervoarja za gorivo tovornega vozila na cestišče in del travne površine izteklo okoli 300 litrov dizelskega goriva. Gasilci PGD Radlje in JZ GB Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje goriva, preostanek prečrpali v sode ter nevtralizirali izteklega. Onesnaženo zemljo je izkopal delovni stroj občine Podvelka.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.39 so v Cankarjevi ulici v Novi Gorici pri izkopu z gradbenim strojem naleteli na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so na varno odstranili topovsko granato kalibra 150 mm, mase 36,3 kg, avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.20 so v Dolenjem Boštanju, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Celje

Ob 4.56 je v naselju Dole v občini Šentjur voznica z osebnim vozilom obtičala v blatu. Gasilci PGD Lokarje so s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cestišče.

Ob 15.10 so v Vojkovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala neodzivna oseba ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu v reševalno osebo.

Izpostava Koper

Ob 22.02 so v Pahorjevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.55 je v objektu na Cesti maršala Tita na Jesenicah oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. S tehničnim posegom so jo rešili gasilci GARS Jesenice.

Ob 17.04 so na Preski v Tržiču gasilci PGD Tržič odstranili devo, ki je ogrožalo prebivalce.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.21 je v Ulici 6. maja na Vrhniki v prostorih gostinskega lokala s stene padel grelnik vode, pri čemer so se poškodovale vodovodne cevi, iz katerih je voda iztekala v prostore. Gasilci PGD Vrhnika so zaustavili iztekanje in izčrpali okoli 3 kubične metre iztekle vode.

Ob 15.01 je Na Cesti Ceneta Štuparja v Ljubljani iztekala voda iz poškodovane vodovodne cevi in zalivala kletno garažo ter ostale kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so preusmerili iztekajočo vodo ter posesali izteklo vodo. Dežurni delavci podjetja VO-KA Ljubljana so zaprli vodovod ter pričeli s sanacijo okvare.

Izpostava Maribor

Ob 9.53 so v Vukovskem dolu, občina Pesnica, gasilci PGD Jarenina pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.31 sta se na cesto na relaciji Ajba–Sv. Peter, občina Kanal ob Soči, podrli drevesi. Gasilci PGD Kanal so ju odstranili.

Ob 13.41 je na cesti na relaciji Doblar–Pušno, občina Kanal ob Soči, ležalo več podrtih dreves. Gasilci PGD Kanal so jih odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.08 je na Partizanski cesti v Trbovljah zaradi okvare ventila voda poplavila stanovanje. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zaprli ventil in posesali vodo iz stanovanja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v sredo pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na četrtek predvsem na severovzhodu in severozahodu možna krajevna neurja. Možne so močnejše nevihte s točo, sunki vetra in nalivi.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/