Skoči do osrednje vsebine

Mladi čebelarji z vsega sveta izmenjujejo znanje in izkušnje o čebelarstvu

V športni dvorani Osnovne šole Stična v Ivančni Gorici od 3. do 7. julija poteka mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev, ki ga organizirata Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica. Današnje otvoritvene slovesnosti se je udeležila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, udeležence je nagovoril tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič.
Ministrica stoji za govorniškim pultom in govori.

Ministrica Irena Šinko. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Na 12. mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev (v angleščini International Meeting of Young Beekeepers – IMYB) sodeluje preko 150 udeležencev iz 32 držav iz vsega sveta, osrednji namen tekmovanja pa je ozaveščanje o pomenu čebel in poslanstvu čebelarjev ter medsebojno sodelovanje in povezovanje v skrbi za trajnostni razvoj ter prenos znanja in izkušenj med generacijami. Vsako državo zastopa ekipa treh tekmovalcev, mladih čebelarjev, starih od 12 do 18 let, ki jih spremljata do dve odrasli osebi, praviloma sta to čebelarja in mentorja ekipe. V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni s približno 15 čebelarskimi izzivi, kjer morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti po različnih sklopih/delavnicah (označevanje matic, poznavanje čebelarskega orodja, pisni test, prepoznavanje različnih vrst medov, medovite rastline, anatomija čebele, zbijanje in žičenje satnikov, točenje medu in drugo).

Današnje otvoritvene slovesnosti se je udeležila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je v nagovoru izpostavila, kako pomembno je čebelarstvo za Slovenijo. »Ministrstvo spodbuja razvoj čebelarstva, pri tem pa ne smemo pozabiti, da so poleg čebel za naše preživetje pomembni tudi ostali opraševalci«. Spomnila je tudi na aktivnosti, ki jih Slovenija izvaja in po katerih je prepoznana po celem svetu. »Slovenija je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije uspela doseči, da so Združeni narodi razglasili 20. maj za svetovni dan čebel, vsako leto tudi z mladimi obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, že tretje leto pa smo podelili mednarodno nagrado zlata čebela. Upam, da je med mladimi, ki ste danes prisotni na dogodku, kdo, ki se bo v prihodnje lahko prijavil na poziv za nagrado zlata čebela in jo tudi prejel«. V nadaljevanju je ministrica opozorila, da morata kmetijstvo in čebelarstvo delovati z roko v roki, kajti zelo pomembno je, kako kmetujemo. »S kmetovanjem moramo varovati tudi čebele in ostale divje opraševalce. V Sloveniji smo na tem področju naredili velik korak pri varni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Kmetje se zavedajo, kako pomembno je varovati čebele. To dokazuje tudi podatek, da že kar nekaj let v Sloveniji ni prišlo do pomorov čebel. Zelo dobre izkušnje imamo tudi pri varovanju voda«.

Častna pokroviteljica dogodka je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je udeležence na slovesnosti nagovorila preko video nagovora. Prisotne je pozdravil tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je opozoril, da je od čebel močno odvisna prihodnost sveta. Mlade je nagovoril tudi predsednik Mednarodnega centra mladih čebelarjev Jiri Piza in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Slovesnost je spremljal bogat spremljevalni program. Od slavnostnih fanfar in prihoda praporščakov čebelarskih društev so prireditev obogatili člani Pevskega zbora Osnovne šole Stična, Moški komorni pevski zbor Čebelarske zveze Slovenije. Udeleženci pa so zapeli in zaplesali ob uradni himni čebelarskega tekmovanja Love is in bee air, ki je obenem tudi slogan tekmovanja v Ivančni Gorici.

Mednarodno srečanje mladih čebelarjev je v osnovi tekmovalni dogodek (mednarodno tekmovanje), ki poteka že od leta 2010, in mladi čebelarji iz Slovenije že od vsega začetka tekmujejo na njem. S polnim tekmovalnim programom je nazadnje potekal leta 2019 na Slovaškem z 29 državami udeleženkami. Leta 2022 pa je potekal na Češkem v poenostavljeni družabni obliki krajšega srečanja. Zaradi covida je IMYB v letih 2020 in 2021 času odpadel.