Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. julija 2023

Neurje

Okoli 20.00 ure je nevihta z močnim deževjem in vetrom zajela območje Ljubljane in se pomikala proti vzhodu države. Skupno smo zaradi neurja z obilnim deževjem in močnim vetrom zabeležili 39 dogodkov, od tega največ na območju Ljubljane. Meteorna voda je zalivala objekte in cestišča. V Ljubljani je na Celovški cesti v bližini križišča s Tivolsko cesto poplavilo podvoz, v katerem je obstalo vozilo. V Ravenski vasi in Šklendrovcu v občini Zagorje ob Savi so narasli hudourniki zalili tri stanovanjske hiše. Močan veter je podiral drevesa in odkril nekaj ostrešij objektov. Na cesti Litija–Zagorje je veter podrl drevo, ki je padlo na avtobus. Zaradi razmočenega terena so se sprožili zemeljski plazovi in podori kamenja. Na železniški progi med Savo in Mošenikom je zaradi plazu iztiril potniški vlak. Poškodovanih ni bilo. Proga bo do nadaljnjega zaprta. Zemeljski plaz se je sprožil tudi na železniški progi med Kresnicami in Litijo. Na delovišču ceste Zagorje ob Savi–Litija pa je kamniti plaz delno zasul in poškodoval avtobus. Dva potnika sta se lažje poškodovala.

Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 16 gasilskih enot, od tega ena poklicna. Gasilci so iz poplavljenih objektov črpali meteorno vodo, čistili cestišča, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, zasilno prekrili poškodovana ostrešja ter odstranili podrto drevje.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 7.38 so na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica, gasilci PGD Lesce izčrpali meteorno vodo, ki je zalila parkirišče.

Ob 8.04 so v Lescah, občina Radovljica, gasilci PGD Lesce iz zalitega podvoza izčrpali meteorno vodo.

Ob 18.28 je v Ulici Tončka Dežmana v Kranju meteorna voda tekla skozi streho osnovne šole. Gasilci GARS Kranj odmašili zamašen žleb.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 13.47 so v Krčevinski ulici v Mariboru na zemljini opazili manjšo razpoko. Gasilci JZ GB Maribor so površino potencialnega plazenja prekrili s folijo. O dogodku je bila obveščena tudi Civilna zaščita Mestne občine Maribor.

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 15.49 so gasilci PGD Vinska gora in Bevče v naselju Vinska gora v občini Velenje s folijo prekrili streho objekta, ki jo je odkril veter.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.04 sta na cesti Grahovo–Bukovo v občini Tolmin gasilca PGD Grahovo odstranila podrto drevo s cestišča.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.07 si je pri sestopu iz Triglava, v bližini Konjskega sedla,  občina Kranjska Gora, tuj planinec zlomil nogo. Zaradi slabih vremenskih razmer so reševalci GRS Mojstrana in Tržič ter zdravnica GRS Radovljica na klasičen način izvedli reševalno akcijo. Poškodovanega planinca so prenesli v dolino Krme, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Jesenice in ga prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.30 sta na cesti v naselju Podveža v občini Luče trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče, z avtodvigalom naložili poškodovano osebno vozilo na vozilo vlečne službe, izvlekli tovorno vozilo nazaj na cesto in nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo reševalci prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 9.46 je v naselju Velesovo, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo trčilo v drevo in se prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, poškodovanima osebama nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, na vozilu odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter preverili sistem dodatnega pogona na plin. S ceste so odstranili podrto drevo in vozilo s pomočjo avtodvigala dvignili na cesto. Reševalci NMP Kranj so poškodovani osebi prepeljali v zdravstveno oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.58 sta na Ljubljanski cesti v Kočevju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP in policistom.

Ob 16.01 sta na regionalni cesti Litija–Zagorje, pri naselju Renke v občini Litija, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Litija in Trbovlje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in preprečili nadaljnje iztekanje ter vozili umaknili s ceste. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana, drugo pa pregledali in predali v domačo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 16.44 so v naselju Trnovec pri Slovenski Bistrici, občina Slovenska Bistrica, v jarku opazili osebno vozilo na strehi. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle tekočine in pregledali okolico, če bi našli katero osebo. Nadaljnje postopke je prevzela policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.51 se je v naselju Ženavlje, občina Gornji Petrovci, osebno vozilo zaletalo v betonski propust. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 je v Erjavčevi ulici v Novi Gorici osebno vozilo zbilo kolesarja. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju in zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Nova Gorica so kolesarja oskrbeli in ga prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.18 je na avtocesti v smeri Ljubljane pred pokritim vkopom Medvedjek kombinirano vozilo trčilo v ograjo in obstalo na cestišču. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili in oprali vozišče ter pomagali pri usmerjanju prometa in nalaganju vozila na vozilo avto vleke. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec DARS. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 17.33 sta na avtocesti Maribor–Gruškovje, pri izvozu Hajdina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali reševalcem, policiji in vlečni službi. Reševalci NMP Ptuj so oskrbeli tri poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 12.03 je v Aškerčevi ulici v Mariboru zaradi napake na masažnem stolu zagorela električna napeljava. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-mesto so požar pogasili, odklopili električno napeljavo in prezračili ter pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.12 je v naselju Zibika, občina Šmarje pri Jelšah, gorelo osebno vozilo, ogenj pa je zajel tudi sosednje osebno vozilo. Gasilci PGD Zibika in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter pregledali vozili. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 23.50 je v Puhovi ulici v Mariboru na parkirišču Mercator centra gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil so pogasili gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor-Pobrežje in Malečnik.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.29 je v naselju Dednja vas, občina Brežice, gorelo strnišče. Požar so pogasili gasilci PGD Pišece.

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.20 so v naselju Čentiba, občina Lendava, zagorele zložene deske. Požar so pogasili gasilci PGD Čentiba.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.42 je v ulici Cegelnica v Novem mestu gorela slama na njivi ob gospodarskem objektu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar, na površini okoli 100 kvadratnih metrov, omejili in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 16.43 je na območju med naseljema Tomačevica in Kobjeglava v občini Komen gorela trava na površini okoli 250 kvadratnih metrih. Požar so pogasili gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.24 je v Majaronovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.10 so v naselju Lozice, občina Vipava, gasilci PGD Podnanos pogasili zabojnik za komunalne odpadke.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.27 so Pod Gradom v Slovenj Gradcu posredovali gasilci PGD Slovenj Gradec zaradi uhajanja plina iz kanalizacijskega jaška. Gasilci so opravili meritve, ki so pokazale prisotnost plina, vendar ga niso mogli identificirati. Aktiviran je tudi mobilni ekološki laboratorij – MEEL, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 11.05 so v naselju Celestrina, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s cestišča odstranili okoli pet kilogramov razlite fasadne barve in oprali cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 4.46 je na avtocestnem počivališču Povir, občina Sežana, zaradi napake pri točenju goriva iztekla večja količina goriva. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli okoli 40 kvadratnih metrov površine bencinskega servisa in sanirali izlito gorivo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 12.16 je v naselju Brestovica pri Komnu, občina Komen, lastnik v zidu ob stanovanjski hiši naletel na tri topovske granate, ena kalibra 102 mm, drugi dve kalibra 75 mm, vse italijanske izdelave iz obdobja 1.svetovne vojne. Nevarne najdbe sta prevzela pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severno primorske in Notranjske regije ter jih odpeljala v ustrezno skladišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.20 so na gradbišču v Podgorju v občini Slovenj Gradec naleteli na minometni mini kalibra 81 mm, topovsko granato kalibra 75 mm ter topovsko granato kalibra 105 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdbe sta odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije in jih prepeljala v skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Novo mesto

Ob 18.10 so v ulici Marof v Trebnjem pri zemeljskih delih poškodovali distribucijski plinovod iz plinohrama. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in zaprli plinsko požarno pipo na centralnem rezervoarju. Za odpravo napake bo poskrbela servisna služba upravljalca plinohrama.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.23 so v naselju Podgorje v občini Šoštanj gasilci PGD Gaberke razžagali in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Ob 19.15 so v naselju Lokovica, občina Šoštanj, gasilci PGD Lokovica s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Maribor

Ob 20.56 je v naselju Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, drevo padlo na cestišče. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so drevo odstranili.

Ob 21.07 se je v naselju Varoš v občini Makole drevo podrlo na cestišče. Gasilci PGD Makole so odstranili drevo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.12 so v naselju Odranci v istoimenski občini gasilci PGD Odranci nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.29 so v bližini naselja Anhovo, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Ob 16.00 so v bližini naselja Kambreško, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.28 se je na parkirišču v Kidričevi ulici v Črnomlju v osebno vozili zaklenil otrok. Še pred prihodom gasilcev je lastnik nasilno odprl vozilo in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Črnomelj so lastnika na kraju oskrbeli.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/