Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar sprejela 38 učencev slovenske šole iz Clevelanda

Danes je bilo na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu veselo in otroško obarvano. Državna sekretarka Vesna Humar je namreč v prostorih urada sprejela učence Slovenske šole pri Mariji Vnebovzeti iz Clevelanda v Združenih državah Amerike.
Otroci, učitelji in starši z državno sekretarko. Oblečene imajo modre majice, nekateri imajo v rokah zastavice, stojijo na vrtu urada.

Otroci, učitelji in starši z državno sekretarko. | Avtor: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Osemintrideset učencev med 4. in 18. letom skupaj s svojimi učitelji in družinami prav danes namreč pričenja svoje popotovanje po Sloveniji, kjer bodo spoznavali domovino svojih prednikov, njene lepote, bogato zgodovino, kulturno dediščino, pa tudi utrjevali znanje slovenskega jezika, ki se ga skrbno učijo vsako soboto med šolskim letom. Njihov obisk v matični domovini, ki ga izvedejo vsakih pet let, je finančno podprl tudi Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Letošnje leto je zanje še toliko bolj posebno, saj šola obeležuje 70 let delovanja. Državna sekretarka je ravnateljici Mariji Sedmak zato ob tej priložnosti podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno požrtvovalno delo na področju izobraževanja, ohranjanja slovenske kulture in dediščine med mladimi v Združenih državah Amerike.

Državna sekretarka je najmlajše, ravnateljico, njihove učitelje in starše z veseljem pozdravila na uradu, se jim zahvalila za ves trud in čas ter jih spodbudila, da še naprej negujejo slovenki jezik, kulturo in da so ponosni Slovenci.  V izjavi za medije po zaključku je poudarila, da je vesela, ko rojaki obiščejo urad. »To daje našemu delu dodaten smisel in energijo, da skrbimo za učenje slovenskega jezika po svetu še z večjim zagonom kot doslej,« je še poudarila državna sekretarka.

V sproščenem druženju so najmlajši, ki slovensko besedo in kulturo negujejo na drugi strani oceana, s ponosom zapeli tudi »Slovenec sem, Slovenec bom.« 

V naslednjih desetih dneh jih čaka obisk petih slovenskih pokrajin in prestolnice. Tokrat si bodo ogledali Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko, Štajersko in Primorsko.

Slovenska šola pri Mariji Vnebovzeti deluje v okviru slovenske župnije sv. Marije Vnebovzete v Clevelandu, kjer poteka pouk slovenščine enkrat tedensko, ob sobotah dopoldan. Trenutno imajo 38 učencev na petih različnih stopnjah, ki jih poučuje pet učiteljev. Najbolj odmevne, pa tudi obiskane, so njihove prireditve ob Miklavževanju, poletni piknik šole na Slovenski pristavi ter slavnostna podelitev spričeval ob zaključku šolskega leta.