Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. junija 2023.

Neurje

V torek so nekaj pred poldnevom Gorenjski del zajele močnejše posamezne nevihte, ki so se pomikale proti vzhodu države. Skupno smo zaradi neurja z obilnim deževjem in močnim vetrom zabeležili okoli 50 dogodkov, od tega največ na območju Gorenjske, 34 dogodkov. Za sanacijo posledic neurja je bilo aktiviranih skupno 32 gasilskih enot, od tega 3 poklicne. Gasilci so iz poplavljenih objektov črpali meteorno vodo, čistili prepuste, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, prekrivali poškodovana ostrešja, odstranjevali zemljino in podrta drevesa. Na območju Gorenjske in Dolenjske je padala tudi toča velikosti oreha, ki je naredila največ škode na vrtovih in poljščinah. Sanacija in ogled posledic se bo nadaljeval tekom srede.

Neurje je v roku ene ure zajelo več krajev na Gorenjskem, predvsem v pasu Radovljica-Kranj- Bled- Duplje med Naklem in Tržičem. Najhuje je bilo na širšem območju občine Radovljica, kjer je meteorna voda zalila 23 objektov. V Lescah je poleg več stanovanjskih objektov meteorna voda ogrožala tudi prostore OŠ Lesce in Vrtca.

Zabeležili smo tudi nekaj drugih dogodkov. Zemeljski plaz se je sprožil na območju Selnice ob Muri v občini Šentilj. V kraju Dobrotin v občini Vojnik je strela udarila v smreko ob stanovanjem objektu, pri čemer so na objektu nastale manjše poškodbe, do požara pa ni prišlo. V Slovenj Gradcu je poplavilo kletne prostore bolnišnice, v Mengšu je meteorna voda ogrožala objekt ZD Mengeš, na območju občine Maribor pa je sproženi zemeljski plaz delno ogrožal stanovanjski objekt. Močnejša nevihtna celica z vetrom je v kampu v Podzemelju, občina Metlika, razkrila šotor v katerem so kampirali otroci. Okoliški prostovoljni gasilci so opremo in otroke preselili v gasilski dom v Podzemelj.

 

Potresi

Ob 21.43 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Metlike, 71 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci okolice Metlike. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 18.40 se je v Marezigah, občina Koper, pri kmetijskem opravilu prevrnil traktor, pod njem pa je ostal ujet voznik. Mimoidoči so ponesrečenega voznika izvlekli izpod traktorja. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine in obrnili traktor na kolesa. Reševalci NMP so voznika prepeljali v SB Izola.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 23.55 so v kraju Ravne, občina Šoštanj, gasilci PGD Gaberke nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.23 je v naselju Straža pri Raki, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in pomagali reševalcem NMP Krško pri oskrbi poškodovane osebe. Slednji so jo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 9.00 je v Gorici pri Šmartnem, občina Celje, osebno vozilo na uvozu na avtocesto pri Lopati, smer Ljubljana, zapeljalo čez krožišče. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali izlite motorne tekočine, odstranili vozilo s cestišča, usmerjali promet in pomagali poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP. Ti so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.26 je na cesti relacije Jamnik–Kropa v občini Radovljica osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili na cesto.

Ob 16.02 so na cesti Kranj–Spodnji Brnik trčila štiri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulatorje, zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, eno prevrnjeno vozilo z avtodvigalom postavili na kolesa ter pomagali reševalcem in policiji. Poškodovala se je ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.48 sta na gorenjski avtocesti pred izvozom Šmartno, občina Ljubljana, v smeri proti Kranju trčili osebni vozili. Eno vozilo je prebilo odbojno ograjo in pristalo na boku na zelenici ob cesti. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preprečili iztekanje motornih tekočin iz prevrnjenega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.43 je v naselju Selnica ob Muri, občina Šentilj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se obrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine.

Ob 19.37 so na Tržaški cesti v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, pregledali udeležence nesreče, odklopili akumulatorje v vozilih, posuli iztekle motorne tekočine in odmaknili vozila s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.55 sta na Soški cesti pri Vodarni Mrzlek, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so opravili pregled kraja dogodka, usmerjali promet do prihoda policije in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica. Ena oseba se je lažje poškodovala.

Izpostava Postojna

Ob 11.20 sta na cesti Štorje–Štanjel, pri naselju Ponikve, občina Sežana, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista do reševalnega vozila, ena oseba pa je bila oskrbljena na kraju dogodka.

Izpostava Ptuj

Ob 19.43 je v Pleterjah, občina Kidričevo, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v ograjo ob hiši. Gasilci PGD Ptuj so na vozilu odklopili akumulator ter nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP. Poškodovano osebo so z reševalnim vozilom prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.11 se je v naselju Rimske Toplice v občini Laško v turističnem objektu sprožil požarni alarm. Gasilci PGD Laško in Rimske Toplice so zavarovali kraj dogodka in ugotovili, da je zaradi napake na regulatorju ventila, prišlo do pregrevanja in požara. Požar so pogasili in z merilcem nevarnih plinov pregledali hotelski objekt v vseh 7 etažah. Posebnosti niso zaznali, zato evakuacija gostov ni bila potrebna. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 23.50 je na Cesti v Laško, občina Celje, zagorelo v trgovskem objektu. Gasilci PGE Celje, PGD Zagrad, Gaberje in Ostrožno so požar pogasili. V požaru je bilo uničeno skladišče in okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Gaberje.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.57 je v Spodnjih Lokah v občini Lukovica gorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Blagovica in PGD Krašnja so požar pogasili. V času intervencije je bilo brez elektrike 632 odjemalcev električne energije v občini Lukovica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Trbovlje

Ob 20.06 je na parkirišču v bližini naselja Aleša Kaplje v Hrastniku zagorelo osebno vozilo. Požar se je razširil še na sosednji vozili. Gasilci PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku so zavarovali kraj dogodka, požar lokalizirali in pogasili. Požar je osebna vozila uničil v celoti.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.23 sta v Prušnikovi ulici v Mariboru gorela dva zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.08 je na avtocestnem postajališču Petrol, smer Hrušica–Lipce neznana oseba odlila večjo količino odpadnega jedilnega olja v odtočni kanal ob parkirišču. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, s pivniki zajezili območje onesnaženja ter stoječe olje pobrali v PVC posode. Obveščene so bile pristojne inšpekcijske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.33 je na Vrhovcih v Ljubljani občan na gladini potoka Gradaščica opazil naftne madeže. Gasilci so pregledali vodotok in opravili meritve, ki niso pokazale večjih odstopanj. Na delu vodotoka, kjer je bilo onesnaženje zaznavno so namestili vpojno črevo.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Ob 15.00 je po podatkih Agencije RS za okolje na merilnem mestu Koper urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 202 μg/m3, povprečna 8-urna pa 132 μg/m3. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem se priporoča, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih ravni.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Ljubljana

Ob 21.00 je v Parmovi ulici v Kamniku prišlo do delne porušitve spomeniško zaščitenega objekta na del strehe stanovanjske hiše ter garažo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, pregledali objekt zaradi morebitnih poškodovanih ljudi ter izvedli nujne ukrepe s kontrolirano nadaljnjo porušitvijo dela stene ter začasno stabilizacijo poškodovane stene. Na kraju dogodka so bili tudi predstavniki CZ, gradbeno podjetje bo tekom srede izvedlo dokončno sanacijo. Nadaljnje ukrepe je prevzel Občinski štab Civilne zaščite Občine Kamnik.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.02 so v ulici Ceste v Rogatcu gasilci PGD Rogatec v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 so v naselju Zapotok, občina Ig, Gasilci PGD Golo nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.46 so v Staršah gasilci PGD Starše in JZ GB Maribor s folijo pokrili streho, ki je zamakala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.32 se je v Kančevcih, občina Moravske Toplice, med raztovarjanjem tovora prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka.

Ob 21.05 so v naselju Gornja Bistrica, občina Črenšovci, gasilci PGD Črenšovci, odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala preminula oseba. Na kraju so posredovali tudi reševalci NMP Lendava.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.08 so v Šolski ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec pomagali reševalcem ZRCK Ravne pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/