Skoči do osrednje vsebine

Dan policije: skupaj za varnost

Junij je za slovensko policijo vsako leto prazničen. To je mesec, ko praznuje naša država, in mesec, ko praznujemo tudi mi. Prizorišče letošnjega slavja ob 27. juniju, dnevu policije, je bilo postavljeno v portoroški avditorij.
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar stoje ploskata. Zadaj temno ozadje.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar | Avtor: Boštjan Podlogar, STA

Poleg tega, da policistke in policisti zagotavljajo varnost posameznikom in skupnosti, varujejo človekove pravice in temeljne svoboščine ter krepijo pravno državo, so tudi in predvsem ljudje, ki so zavezani zakonitosti, strokovnosti, integriteti, odličnosti in pripadnosti poklicu, ki je več kot le to – je namreč poslanstvo. Je ponos, a tudi odgovornost. In spoštovanje. Prav spoštovanje slehernega posameznika, vseh policistk in policistov ter hkrati spoštovanje presežnega in družbeno pomembnega dela policistk in policistov za skupnost je bilo tokratno temeljno gibalo slovesnosti v okviru maksime "skupaj za varnost".

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v nagovoru povedal, da je "slovenska policija avtonomna in zaupanja vredna institucija, temelječa na visoki stopnji spoštovanja vladavine prava, enake obravnave in sorazmernega ukrepanja. Slovenske policistke in policisti so v službi ljudi in za ljudi. Biti policistka ali policist je čast, je poslanstvo in je prisega!"

Dan policije je tudi primeren trenutek za razglasitev spremembe poimenovanja enega izmed ključnih centrov slovenske policije, v katerem svoje spretnosti in znanje urijo številni pripadniki naše ustanove. Vadbeni center Gotenica je bil tako slovesno razglašen za Vadbeni center Vinka Beznika Gotenica. Vinko Beznik ni bil le "srce in duša" Specialne enote in njen poveljnik, ampak tudi eden ključnih operativnih mož v procesu osamosvajanja in med vojno za Slovenijo, ki pa svoje vloge nikoli ni poveličeval. Bil je mož dolžnosti in časti, poguma in trezne pameti. Zato je policija s ponosom počastila spomin nanj z dodajanjem njegovega imena v uradno poimenovanje vadbenega centra.

Na spletni strani policije je objavljeno daljše sporočilo za javnost o slovesnosti ob dnevu policije.