Skoči do osrednje vsebine

Zakon o dolgotrajni oskrbi potrjen na vladi

Vlada Republike Slovenije je na 106. dopisni seji potrdila novi Zakon o dolgotrajni oskrbi. Zakon je s tem pripravljen na vlaganje v državnozborsko proceduro.

Zakonska ureditev področja dolgotrajne oskrbe je nujna, saj se v Sloveniji soočamo z izzivi starajoče družbe, pomanjkanja kadrov za izvajanje socialnovarstvenih storitev in nizkimi javnimi izdatki za dolgotrajno oskrbo glede na povprečje Evropske unije. Novi zakon naslavlja vse ključne izzive starajoče in dolgožive družbe.

Zakon o dolgotrajni oskrbi v ospredje rešitev postavlja posameznika, uporabnika socialnovarstvenih storitev. Predstavlja nabor novih metod in storitev dolgotrajne oskrbe, med drugim oskrbovalca družinskega člana in vstopno točko za dolgotrajno oskrbo, krepi oskrbo na domu in dolgotrajno oskrbo v instituciji, ureja denarni prejemek in storitve e-oskrbe. 

Ključna sistemska rešitev, ki jo prinaša novi zakon, pa bo urejeno področje financiranja storitev dolgotrajne oskrbe. Zakon namreč ureja javno financiranje na način, da zagotavlja proračunski vir v višini 190 milijonov evrov letno ter prispevno stopnjo v višini 1 odstotek za delavce, 1 odstotek za delodajalce in 1 odstotek za upokojence.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac ob tem poudarja: »Pričujoči Zakon o dolgotrajni oskrbi predstavlja največji korak na področju socialnega varstva v Sloveniji v zadnjih 30 letih. Po mnogih preteklih neuspešnih političnih poskusih imamo končno pred sabo besedilo zakona, ki v praksi lahko zaživi in podaja izhodišče za vse napredne politike vključujoče in dolgožive družbe. Vesel sem, da je vlada podprla prizadevanja solidarnostnega ministrstva. Predvsem pa me veseli, da smo z zakonom postavili izhodišča za celotno področje, poskrbeli za njegovo izvajanje ter javno in sistemsko financiranje na način, da bo družba solidarno poskrbela za vsakogar, ki ne zmore sam.«

S potrditvijo zakona na seji vlade je ta pripravljen na vložitev v državni zbor.